Mogen de Oranjes wel samen in een vliegtuig? Beeld Getty Images
Mogen de Oranjes wel samen in een vliegtuig?Beeld Getty Images

Mogen de Oranjes eigenlijk wel samen reizen, in één vliegtuig?

Vorige week vlogen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia samen naar het Caribisch gebied. Dat lijkt misschien normaal, maar het is voor royals helemaal niet vanzelfsprekend dat koning(inn)en en hun troonopvolgers in hetzelfde vliegtuig zitten.

Tara StokdijkGetty Images

Het wel of niet samen vliegen is een discussie die in 1955 al ter sprake kwam in de politiek. Het was toen een senator die erop aandrong “de onvervankelijke regel te stellen en vast te houden, dat bij koninklijke luchtreizen noch de Koningin en de vermoedelijke erfgename van de Troon, noch alle Koninklijke prinsessen ooit in één vliegtuig reizen”. Waarom? Om de troonopvolging veilig te stellen. Want wat als zo’n vliegtuig zou verongelukken en zowel de koning(in) als diens opvolgers zouden omkomen?

Samen vliegen

Lange tijd gebruikten de Oranjes een marineschip om mee te reizen, omdat ze met z’n allen in één vliegtuig zitten inderdaad te gevaarlijk vonden. Toen koningin Beatrix, prins Claus en hun drie zoons in 1992 daarentegen per vliegtuig een bezoek aan de Cariben brachten, werd de discussie weer opgerakeld. Moest prins Willem-Alexander geen ander vliegtuig pakken, schreef Trouw in die tijd. En dit vraagstuk gold en geldt niet alleen voor Nederland. Zo moest kroonprinses Elisabeth van België - als kind - ook vaak met een ander vliegtuig vliegen dan koning Filip en de rest van het gezin.

Hoe zit dat nu?

Maar hoe zit dat anno 2023? Jan Wagter, verslaggever bij Blauw Bloed, laat weten dat de Oranjes nu gewoon samen mogen vliegen: “Het klinkt misschien een beetje bot, maar er zijn genoeg troonopvolgers. Als er een vliegongeluk gebeurt, is er genoeg erfopvolging. Daarom mogen Willem-Alexander, Máxima en Amalia bij elkaar in het vliegtuig.”

Zo ziet de lijst van troonopvolgers na koning Willem-Alexander eruit:

  1. Prinses Amalia
  2. Prinses Alexia
  3. Prinses Ariane
  4. Prins Constantijn
  5. Gravin Eloise
  6. Graaf Claus-Casimir
  7. Gravin Leonore
  8. Prinses Margriet

Het kennismakingsbezoek van prinses Amalia aan de overzeese gebiedsdelen is al even gaande. Het bezoek zit vol ontmoetingen en Máxima sloeg een bezoek aan déze musicalster ook niet over:

Bron: Blauwbloed

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden