Pijnlijk: vertrouwen in koning op laagste punt sinds inhuldiging Beeld BrunoPress
Pijnlijk: vertrouwen in koning op laagste punt sinds inhuldigingBeeld BrunoPress

Pijnlijk: vertrouwen in koning op laagste punt sinds inhuldiging

Hoewel een meerderheid van het land nog steeds vertrouwen heeft in koning Willem-Alexander, is het vertrouwen in hem wel op het laagste punt sinds zijn inhuldiging in 2013. Dit meldt EenVandaag op basis van zijn jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

RedactieBrunoPress

Waar vorig jaar nog 74 procent van de ondervraagden vertrouwen had in de koning, is dat dit jaar gedaald naar 63 procent. Ook Máxima is een beetje in populariteit gedaald: zij ging van 78 procent naar 69 procent.

Vakantie naar Griekenland

De lage score van de koning zou alles te maken hebben met de omstreden vakantie naar Griekenland én de hogere toelage die hij heeft gekregen. Bijna de helft van de ondervraagden (46) procent is van mening dat de vroegtijdig afgebroken vakantie naar Griekenland nog steeds een negatieve invloed heeft op hun beeld van het paar. De koning brak destijds in oktober zijn vakantie uit nadat er publieke verontwaardiging was ontstaan. Hij bood ook later zijn excuses hiervoor aan.

Hogere toelage voor koning

Daarnaast kreeg hij in 2020 ook een hogere toelage van de staat.. Ongeveer driekwart van het panel is het er niet mee eens dat hij tijdens de coronacrisis nóg meer geld krijgt. Zijn toelage stijgt dit jaar met twee ton, waardoor hij op een totaal inkomen komt van een miljoen euro, plus nog eens 5,1 miljoen euro voor personeel en onkosten. En dat valt bij veel mensen verkeerd. “Corona maant de hele samenleving tot soberheid”, zegt een deelnemer van het onderzoek. “Dit is een heel verkeerd signaal van een koning die dichtbij ons burgers wil staan.”

Déze invloed heeft koningin Máxima op koning Willem-Alexander:

Bron: AD. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden