Laurentien wordt vandaag 55 jaar: wist jij dit al over de prinses? Beeld RVD - Martijn Beekman
Laurentien wordt vandaag 55 jaar: wist jij dit al over de prinses?Beeld RVD - Martijn Beekman

Prinses Laurentien wordt vandaag 56 jaar: wist jij dit al over haar?

Prinses Laurentien mag woensdag 25 mei 56 kaarsjes uitblazen. De echtgenote van prins Constantijn is jarig en dat vieren we met een aantal leuke weetjes over haar.

Tara StokdijkRVD - Martijn Beekman

Wist jij dit al?

Haar roepnaam is eigenlijk Petra

Op 25 mei 1966 werd Laurentien Brinkhorst geboren in Leiden. Naar verluidt vond ze die naam niet mooi en heeft ze zelf een nieuwe naam gekozen. Ze kwam op de naam Laurentien door de namen van haar ouders te combineren: Laurens Jan en Jantien.

Prinses Laurentien studeerde in Groningen, Londen en Californië

Laurentien begon met een studie geschiedenis. Die volfgde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze haar propedeuse behaalde. Daarna verhuisde ze naar Londen, waar ze haar bachelordiploma politieke wetenschappen behaalde. En weer daarna studeerde ze aan de University of California en daar behaalde ze een master in journalistiek.

Ze kent prins Constantijn al sinds jonge leeftijd

Haar moeder een prinses Beatrix zijn namelijk sinds hun studietijd met elkaar bevriend. Pas in 1995 kregen Laurentien en Constantijn een relatie. Inmiddels zijn ze eenentwintig jaar getrouwd.

Ze zet zich in tegen laaggeletterdheid

De prinses doet al jaren haar uiterste best om de laaggeletterdheid onder volwassenen te bestrijden. Stichting Lezen & Schrijven werd in 2004 opgericht op initiatief van de prinses. Op dit moment is ze nog steeds erevoorzitter. Daarnaast richtte de prinses de Missing Chapter Foundation op. Dit is een stichting die kinderen een stem in de maatschappij probeert te geven.

Ze schreef meerdere boeken

Prinses Laurentien schreef de Mr. Finney-boeken voor kinderen, maar schreef ook samen met haar zeer goede vriend Jeroen Smit het boek Nog lang en gelukkig over de dilemma’s, zorgen en twijfels van mensen in leidende functies.

Ze is hartstikke stoer

Laurentien heeft ook een stoer randje, en liet dat zien tijdens de Jumbo Racedagen. Ze nam samen met diverse bekende vouwen deel aan de Ladies GT. “Ik doe mee omdat het een mooie uitdaging is”, liet ze weten. Bovendien vindt de prinses het bijzonder dat de race laat zien dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen.

Déze sieraden leent prinses Laurentien graag van koningin Máxima

Bron: Nu.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden