Helaas: vrouwen kunnen slechter tegen alcohol (en na de overgang al helemaal) Beeld Getty Images
Helaas: vrouwen kunnen slechter tegen alcohol (en na de overgang al helemaal)Beeld Getty Images

Helaas: vrouwen kunnen slechter tegen alcohol (en na de overgang al helemaal)

Dry January is bíjna voorbij. Hunker jij ook naar een glas wijn of een lekkere cocktail? Kijk dan wel uit, volgens wetenschappers hebben vrouwen meer last van alcohol dan mannen. En helemaal als je geen twintig meer bent.

Birgit RoobolGetty Images

Waar je vroeger misschien moeiteloos het hele weekend in de kroeg kon hangen, verlang je nu wellicht al na drie wijntjes naar je warme bedje. Als je ouder wordt kun je minder goed tegen alcohol en als vrouw sta je sowieso al een paar punten achter. Het leven kan oneerlijk zijn, hè?

Waarom vrouwen (in de overgang) minder goed tegen alcohol kunnen

Huisarts en Libelle-vlogger Rutger Verhoeff legt uit dat dit komt omdat vrouwen vaak kleiner zijn dan mannen. Bovendien hebben ze ook nog eens minder lichaamsvocht dan mannen en meer vetmassa. “Een eenheid alcohol verdeelt zich bij vrouwen over minder lichaamsvocht en meer lichaamsvet.” De alcohol gaat lekkerder op vetcellen en hierdoor word je sneller dronken. Na de overgang hebben vrouwen nóg minder lichaamsvocht, hierdoor kan het dus gebeuren dat je steeds minder goed tegen een drankje kunt.

Ook hebben vrouwen minder capaciteit om alcohol af te breken, vertelt hij. “Alcohol wordt afgebroken door het enzym alcohol-dehydrogenase, dat voornamelijk in je maag zit. Vrouwen hebben minder van dit enzym.”

De kater komt eerder

Positief is dat je dus sneller de prettige effecten van alcohol ervaart (lees: op de bar staat te dansen, terwijl je de allerhoogste noten van Celine Dions ‘My heart will go on’ moeiteloos haalt). Minder fijn is dus die vreselijke kater, waarvan je dus helaas sneller last hebt dan een man.

Het beste wat je dus kunt doen is die dry January gewoon nog even doortrekken. Al snappen we ook dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is.

De redactie van Libelle doet haar uiterste best om de informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op Libelle.nl.

De informatie op Libelle is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Bij twijfel, adviseren wij je altijd om naar je huisarts te gaan.

Voor als je helemaal wil stoppen: is een leven zonder alcohol eigenlijk nog wel leuk?

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden