15 oktober 2020: Queen Elizabeth II bezoekt het Defence Science and Technology Laboratory (Dstl)bij Salisbury in Engeland. (Foto Ben Stansall - WPA Pool/Getty Images) Beeld Getty Images
15 oktober 2020: Queen Elizabeth II bezoekt het Defence Science and Technology Laboratory (Dstl)bij Salisbury in Engeland. (Foto Ben Stansall - WPA Pool/Getty Images)Beeld Getty Images

Dít is waarom Queen Elizabeth haar platina jubileum vier maanden eerder viert

Queen Elizabeth viert haar platina jubileum op 6 februari, dat is vier maanden eerder dan de landelijke viering in juni. Hare majesteit wordt de eerste Britse koningin die zeventig jaar op de troon zit.

Ismay GijsenGetty Images

Voor het platina jubileum vindt in het Verenigd Koninkrijk een vierdaags feestweekend plaats. Zelf viert Queen Elizabeth het jubileum eerder.

Februari en juni

De reden daarvoor is logisch: de koningin besteeg op 6 februari 1952 officieel de troon. Dat is de datum waarop haar vader, koning George VI, overleed aan longkanker. Ze werd gekroond in juni 1953, een jaar nadat ze de titel had geërfd. Twee belangrijke momenten in de Britse geschiedenis, die allebei een geheel eigen viering verdienen.

Een heel circus

Het programma voor het platina jubileum in juni is inmiddels bekend. Er komt een Queen’s pudding-competitie die wordt beoordeeld door Great British bake off-ster Mary Berry en er vindt een optocht plaats door de Londense straten met onder andere theater, muziek en een circus.

Als kerst op de taart is er ook een liveconcert waar onder anderen Elton John, Ed Sheeran en Stevie Wonder zullen optreden. Om er zeker van te zijn dat iedereen kan genieten van de festiviteiten, krijgen alle Britten een extra vrije dag.

Leden van het koningshuis

Wat het vierdaagse feestweekend nog eens éxtra leuk maakt, is dat naast koningin Elizabeth ook alle andere leden van het Britse koningshuis aanwezig zullen zijn. Alle bezoeken die zij dit jaar door het land doen, staan alle in het teken van het jubileum van koningin Elizabeth.

Zo ziet het oudste kleinkind van Queen Elizabeth er nu uit:

Bron: Womenandhome

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden