Dit zijn de grootste onthullingen uit de spraakmakende tv-interviews met prins Harry. Beeld Videoland
Dit zijn de grootste onthullingen uit de spraakmakende tv-interviews met prins Harry.Beeld Videoland

Dit zijn de grootste onthullingen uit de spraakmakende tv-interviews met prins Harry

Ter promotie van zijn boek Spare gaf prins Harry twee exclusieve tv-interviews, die in de nacht van zondag op maandag zijn uitgezonden. Daarin wordt opnieuw duidelijk dat hij zijn familie niet spaart. Prins Harry deed een aantal opvallende uitspraken. Lees mee.

Ruth SmeetsVideoland

Het gaat om een interview met het Britse ITV, vandaag te zien op Videoland, en om een gesprek met het Amerikaanse CBS voor 60 Minutes.

Persoonlijke details

In het Britse gesprek interviewt journalist en presentator Tom Bradby prins Harry over zijn persoonlijke relaties, nooit eerder vertelde details rondom de dood van zijn moeder prinses Diana, zijn toekomstbeeld en nog veel meer. Harry schuwt niet om over zijn familie te praten. Ook in het gesprek 60 Minutes met Anderson Cooper is hij bijzonder openhartig. Dit zijn de opvallendste uitspraken.

1. Sommige leden van het koninklijk huis, zoals Camilla, zouden volgens de prins ‘in bed zijn beland met de duivel’

In het interview vertelt prins Harry dat sommige familieleden meermaals banden aanhaalden met de Britse roddelpers om hun eigen imago te redden. Zij zijn volgens de prins ‘in bed beland met de duivel’. Dit ‘moeten’ of ‘willen’ doen is volgens Harry ‘een keuze’, die hij zelf nooit zou maken.

Zo deden hij en zijn broer William de belofte elkaar nooit zwart te maken. De toekomstige koning verbrak die belofte. “Mijn broer bracht precies datgene naar buiten wat wij beiden beloofden nooit en te nimmer te doen. Dat was hartverscheurend. Ik zou nog liever vernederd worden door de pers dan dit vuile spel meespelen.” Harry zegt een grens te trekken op het moment dat iets ten koste gaat van hemzelf of andere leden van de Britse koninklijke familie.

Over zijn stiefmoeder, koningin-gemalin Camilla, zegt hij: “Ze begon het lange spel te spelen. Een campagne gericht op het huwelijk en uiteindelijk de kroon, met pa’s zegen, veronderstelden we.” Volgens Harry verschenen al vóór het huwelijk van Charles en Camilla in alle Britse kranten positieve verhalen over Camilla, met name over haar privégesprekken met William. De verhalen bevatten ‘nauwkeurige details‘ die niet van William afkomstig waren. “Ze konden alleen zijn gelekt door de enige andere aanwezige persoon.”

2. Harry wil zijn familie geen pijn doen

In het interview zegt prins Harry ‘geen enkele intentie’ te hebben om zijn familie pijn te doen. “Ik hou van mijn vader, ik hou van mijn broer. Ik hou van mijn familie. Niets van wat ik in dit boek of anderszins heb gedaan, is ooit met de bedoeling geweest om hen te kwetsen.”

3. Harry heeft ruzie met zijn vader en broer

Het komt niet als verrassing dat het niet langer botert tussen prins Harry en zijn vader, koning Charles, en broer, prins William. Daarover zegt hij: “Op dit moment herken ik mijn vader en broer niet, maar dat gevoel is waarschijnlijk wederzijds.”

Of het ooit nog goed komt? “Vergeving is een mogelijkheid, want ik zou graag mijn vader terug willen. Ik zou graag mijn broer terug willen. Ik hou van mijn broer. Ik hou van mijn familie.” Harry hoopt dat ze zijn boek zullen lezen, maar denkt niet dat dit zal gebeuren.

Volgens een bron zou Charles hopen op een verzoening met zijn jongste zoon. Dit werd overigens bekend vóór de tv-interviews werden uitgezonden.

4. Harry wilde een vier-eenheid vormen met William, Kate en Meghan

Zoals eerder te zien was in de Netflix-documentaire van Harry en Meghan, leek het er korte tijd op dat de nieuwe generatie royals een sterke vier-eenheid zou vormen. Dit bleek toch niet het geval en dat betreurt prins Harry. “Ik dacht dat we met z’n vieren mij en William dichter bij elkaar zouden brengen. We zouden kunnen gaan samenwerken. Voordat Meghan in mijn leven kwam - of wie het ook zou worden - hoopte ik altijd dat we het met z’n vieren goed zouden kunnen vinden met elkaar, maar al snel werd het Meghan tegen Kate.”

5. Harry gebruikte zware drugs als medicijn om de dood van zijn moeder, prinses Diana, te verwerken

Harry was twaalf toen zijn moeder overleed. Het zorgde bij de prins voor een groot trauma. Toen hij begin twintig was, begon hij zwaar te drinken en drugs te gebruiken, waaronder cocaïne. Ook probeerde hij psychedelica als therapie om de dood van zijn moeder te verwerken.

“De oorlog begon voor mij niet in Afghanistan. Deze begon toen mijn moeder stierf in 1997”, zegt prins Harry daarover. Hij gebruikte onder andere ayahuasca, psilocybine en paddenstoelen. “Ik zou mensen nooit aanraden om dit recreatief te doen, maar als je het met de juiste mensen doet als je lijdt aan een enorm verlies, verdriet of trauma, dan kunnen ze als medicijn werken.”

Cooper vraagt Harry wat deze drugs hem brachten. “Voor mij hebben ze de ellende van het verlies opgeruimd”, vertelt Harry. “Daardoor leerde ik dat ik niet hoefde te huilen om te bewijzen dat ik mijn moeder miste, terwijl zij eigenlijk alleen maar wilde dat ik gelukkig was.”

6. Harry zag Camilla als een ‘gevaarlijke vrouw’

In het interview 60 Minutes praat Harry openhartig over zijn stiefmoeder Camilla. “Toen mijn moeder haar in een interview met de BBC ‘de derde persoon in mijn huwelijk’ noemde, maakte dat van Camilla een gevaarlijke vrouw.”

Eerder werd, uit gelekte passages van Harry’s boek, al duidelijk dat hij en William Charles smeekten niet met Camilla te trouwen. De broers dachten dat dit ‘meer kwaad dan goed’ zou doen.

7. Onbewuste racistische vooroordelen bij de koninklijke familie

In het veelbesproken Oprah-interview van twee jaar geleden werd al duidelijk dat bepaalde leden van de koninklijke familie racistische opmerkingen zouden hebben gemaakt, bijvoorbeeld over de mogelijke huidskleur van baby Archie, de zoon van prins Harry en Meghan. Nu zegt hij dat William en Kate zich gedroegen op een manier waardoor Meghan zich onwelkom voelde. Harry houdt vol dat zijn familie niet racistisch is, maar wel ‘onbewuste vooroordelen’ heeft, die de kop opstaken toen Meghan in de familie kwam.

Toen de twee haar ontmoetten, zagen ze volgens Harry ‘een gescheiden Amerikaanse actrice die een biraciale achtergrond had’. Prins Harry herhaalt in het 60 Minutes-interview dat het koningshuis zijn vrouw zag als ‘een Amerikaanse, een actrice, gescheiden, zwart, biraciaal en met een zwarte moeder’.

Wel benadrukt Harry dat vooral de Britse pers verantwoordelijk was voor het racisme dat Meghan ondervond. “Wat Meghan moest doorstaan, was deels vergelijkbaar met wat Kate en Camilla doormaakten, maar dan voeg je het ras-element toe, en dat was waar de pers op focuste. De Britse pers sprong er meteen bovenop.”

Spare

De titel van Harry’s boek verwijst naar de Britse uitdrukking ‘an heir and a spare’, een erfgenaam en een reserve. Bij de geboorte van zijn tweede zoon zou Charles tegen Diana hebben gezegd: “Fantastisch! Nu heb je me een erfgenaam en een reserve gegeven - mijn werk zit erop.”

Het ITV-interview met Harry duurt 90 minuten en is vandaag te zien op Videoland. Spare is vanaf morgen te koop.

Bron: Linda.nl, RTL Boulevard, Harper’s Bazaar, Elle

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden