Door mentale problemen zocht Prins Harry troost in drank en drugs Beeld BrunoPress
Door mentale problemen zocht Prins Harry troost in drank en drugsBeeld BrunoPress

Door mentale problemen zocht Prins Harry troost in drank en drugs

In een openhartig interview met Oprah Winfrey vertelt prins Harry over zijn mentale gezondheidsproblemen. Zo doet hij uit de doeken dat hij in die tijd troost zocht in drank en drugs.

RedactieBrunoPress

Na het grote Oprah-interview, waarin hij samen met zijn vrouw Meghan Markle sprak over het terugtreden als senior royals, heeft de prins opnieuw een openhartig interview gegeven. In de documentaireserie The me you can’t see onthult de prins dat hij heftige mentale gezondheidsproblemen had en zich daardoor soms vergreep aan drank en drugs.

Paniekaanvallen

“Ik was bereid om drugs te gebruiken, ik was bereid om dingen te doen waardoor ik minder zou voelen”, vertelt hij. “Ik dronk waarschijnlijk de hoeveelheid voor een week op vrijdag- of zaterdagavond. Ik dronk niet omdat ik ervan genoot, maar omdat ik iets probeerde te maskeren.”

Zijn problemen hadden gevolgen voor het uitvoeren van zijn koninklijke taken. “Zelfs voor ik het huis uit ging, baadde ik al in het zweet en ging mijn hart tekeer. Ik ging in een vecht-of-vluchtmodus.” Ook had hij last van angst- en paniekaanvallen en beschreef hij de tijd van zijn 28e tot zijn 32e als ‘een nachtmerrie’.

Belang van therapie

Harry’s moeder prinses Diana kampte ook jarenlang met problemen met haar geestelijke gezondheid. In de jaren na haar dood in 1997 kreeg Harry al te maken met mentale problemen. Hij benadrukt dan ook dat het een belangrijk onderwerp is om over te praten. In de documentaire vertelt Harry ook het belang van therapie. Op aandringen van zijn vrouw ging hij vier jaar geleden op zoek naar professionele hulp. In The me you can’t see is te zien hoe Harry een EMDR-behandeling ondergaat.

Harry voelde zich genegeerd

Hij werd thuis niet goed opgevangen door zijn koninklijke familie. Hij viel dan ook in een zwart gat toen hij en Meghan ‘gevolgd, gefotografeerd, opgejaagd en lastiggevallen werden’ toen hun relatie net openbaar werd. “Ik voelde me compleet hulpeloos. Ik dacht dat mijn familie me zou helpen. Maar elke vraag, verzoek, waarschuwing, wat ook maar, werd totaal verzwegen of genegeerd.”

Zelfmoordgedachtes

Wat Harry verschrikkelijk eng vond, was dat Meghan zelfmoordgedachtes had toen ze zwanger was van hun zoon Archie. “Wat haar tegenhield, was hoe oneerlijk het zou zijn voor mij na alles wat er met mijn moeder was gebeurd. En dat ik in een positie terecht zou komen waarin ik een andere vrouw in mijn leven zou verliezen, met een baby in haar buik, onze baby.” Het engste vond Harry dat Meghan op dat moment ‘niet gek was’, ze dacht helder na. “Ze was niet onder invloed van medicijnen of alcohol. Ze was compleet nuchter en bij haar volle verstand.”

Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.

Dit is hoe het verder gaat met Harry en Meghan:

Bron: Independent, Daily Mail. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden