Koning Charles III Beeld Getty Images
Koning Charles IIIBeeld Getty Images

Koning Charles III in historische speech: “Lieve moeder, bedankt voor alles”

Op het moment dat de Britse koningin Elizabeth stierf, ging de troon onmiddellijk en zonder ceremonie over naar haar zoon en erfgenaam, Charles. Vrijdagavond gaf hij zijn eerste speech.

Doortje ScheepersGetty Images

Zaterdagochtend wordt Charles formeel benoemd tot koning door de Accession Council. De ceremonie zal vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd plaatsvinden in St. James’s Palace, een van de oudste koninklijke paleizen in Londen.

Historische speech Koning Charles III

“Ik spreek tot jullie met een zwaarmoedig gevoel. Koningin Elizabeth, mijn moeder, heeft velen van ons geïnspireerd. Ze was iemand die zich aan haar beloften hield. Die belofte wil ik ook aan u doen”, begint de koning. “In 1947, op haar 21e verjaardag, beloofde ze het Gemenebest dat ze haar leven zou wijden aan het dienen van haar volkeren. Dat was meer dan een belofte. Het was een eed van toewijding, die haar hele leven domineerde.”

Charles noemt het verlies van de koningin een grote verandering voor de familie. “Ik reken op de steun van mijn vrouw Camilla, die nu mijn koningin-gemaal wordt.” Zijn zoon William benoemde hij tot de prins van Wales. “Mijn erfgenaam William neemt met Catherine aan zijn zijde mijn functies over.” De koning sprak ook zijn liefde uit voor zoon prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle.

Volgende week komt de familie samen om afscheid te nemen van hun moeder en oma. “Namens mijn hele familie spreek ik uit de grond van mijn hart onze dank uit voor uw condoleances en steun. Het betekent meer voor me dan ik in woorden kan uitdrukken.”

De koning sluit af met een emotioneel dankwoord aan zijn moeder. “Tegen mijn darling mama wil ik zeggen: bedankt. Bedankt voor alles wat je voor ons hebt betekent. Mogen engelen je in je rust toezingen.”

Intens verdrietig

Eerder liet de nieuwe Britse koning Charles (73) al iets van zich horen. In een verklaring noemde hij het overlijden van zijn ‘geliefde moeder’ intens verdrietig. “Ik weet dat het verlies mensen diep raakt in het hele land en het Gemenebest.”

Periode van rouw en verandering

Charles en zijn vrouw Camilla zijn de eerste nacht nog op het Balmoral Castle in Schotland verbleven. “Tijdens deze periode van rouw en verandering zullen mijn familie en ik worden getroost en gesteund door het respect en de diepe affectie waarmee de koningin zo werd gewaardeerd”, aldus Charles.

Oudste kroonprins ter wereld

Koning Charles is de derde vorst met deze naam. Koning Charles I regeerde van 1625 tot 1649. Koning Charles II regeerde van 1649 tot 1651.

Door de lange ambtstermijn van maar liefst 70 jaar van zijn moeder werd Charles de oudste kroonprins ooit ter wereld. Charles was gisterochtend nog Charles, prins van Wales. Deze titel heeft zijn oudste zoon, prins William nu overgenomen.

Het huwelijk van Diana en Charles leek misschien sprookjesachtig, maar achter de schermen was dit zeker niet het geval. Presentator Matthijs Albers en royaltyreporter Rick Evers terug op het leven van Charles en Lady Di:

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: BBC

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden