Koning Charles in kersttoespraak: 'Kerst is een bijzonder pijnlijke tijd' Beeld BrunoPress/PA Images
Koning Charles in kersttoespraak: 'Kerst is een bijzonder pijnlijke tijd'Beeld BrunoPress/PA Images

Koning Charles in kersttoespraak: ‘Kerst is een bijzonder pijnlijke tijd’

Koning Charles gaf zondag zijn eerste kersttoespraak als vorst. Hij noemt kerst een ‘bijzonder pijnlijke tijd’ en blikt daarmee terug op het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth.

Faye BosBrunoPress/PA Images

“Kerst is een bijzonder pijnlijke tijd voor iedereen die geliefden verloren is”, zegt koning Charles in zijn kersttoespraak.

Kersttoespraak

Het is de eerste keer in zeventig jaar dat een man de traditionele kersttoespraak houdt. Charles nam het stokje over van koningin Elizabeth, die in september op 96-jarige leeftijd overleed. “Ik sta hier in de prachtige St George’s Chapel bij Windsor Castle. Zo dicht bij de plek waar mijn moeder, de koningin, rust naast mijn geliefde vader. Het herinnert me aan de ontzettend mooie brieven, kaarten en berichten die zoveel van jullie naar mijn vrouw en mij hebben gestuurd.”

De gulle medemens

Daarmee bedankt Charles het Britse volk voor de steun die zijn familie kreeg na het overlijden van de koningin. Hij benadrukt ook hoe belangrijk het is om aan anderen te denken. “Dit is de essentie van onze gemeenschap en de basis van onze maatschappij.” Hierop volgen beelden van leraren, agenten, brandweerlieden en artsen. Voor sommigen is dit een ‘tijd van angst en ontbering’, bijvoorbeeld voor mensen die in oorlog leven, die met een hongersnood of natuurramp te maken hebben en naar mensen die naarstig naar manieren zoeken om hun rekeningen nog te kunnen betalen. Gelukkig worden zij vaak geholpen door de medemens. “Ik wil in het bijzonder stilstaan bij deze gulle mensen”, vervolgt Charles.

Oprechte solidariteit

De koning bedankte niet alleen het Britse volk en hulorganisaties, maar ook ‘kerken, synagogen, moskeeën, tempels en gurdwara’s, die zich volgens hem ‘opnieuw hebben verenigd om de hongerigen te voeden en het hele jaar door liefde en steun te bieden’. Charles spreekt van ‘oprechte solidariteit’.

Vrede, geluk en eeuwig licht

De koning gelooft dat we ‘hoop kunnen vinden voor de toekomst’ door elkaar te helpen. “Met mijn hele hart wens ik jullie allemaal een kerst van vrede, geluk en eeuwig licht.”

Bron: Linda.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden