Meghan, Harry Beeld Fotografie: Brunopress
Meghan, HarryBeeld Fotografie: Brunopress

Lia van Bekhoven over prins Harry, die opnieuw zijn familie heeft bekritiseerd, en de titelkwestie

Londen-correspondent Lia van Bekhoven is altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Britse royals. Nu Harry en Meghan hun derde huwelijksjubileum vieren, schrijft Lia over de podcastsessies die Harry de afgelopen tijd heeft gehad.

Harry & Meghan

RedactieFotografie: Brunopress

Prins Harry heeft het weer gedaan. Hij heeft in een podcast van de Amerikaanse acteur Dax Shepard opnieuw zijn familie bekritiseerd. De opvoedkundige vaardigheden van prins Charles zouden zeer te wensen over laten. Niet dat zijn vader zijn gebreken kon helpen, zei Harry. De kroonprins had op zijn beurt geleden onder de opvoeding van zijn ouders, de queen en prins Philip. Hoe dan ook. Om die ‘cirkel van genetische pijn’ te doorbreken was Harry met zijn gezin naar de VS verhuisd. “Ik wilde er zeker van zijn dat dit mijn kinderen niet zou overkomen.”

null Beeld BrunoPress/PhotoShot
Beeld BrunoPress/PhotoShot

Verbazing en verraad

De Britse kwantiteitskranten reageerden zoals je van kranten verwacht die in het verleden door Harry en Meghan met succes voor de rechter gesleept zijn; met onverholen, synthetische verontwaardiging. ‘Vooraanstaande paleisbronnen’ werden geciteerd, anoniem natuurlijk, die wisten dat Harry’s ‘schandelijke’ podcast Buckingham Palace had laten zitten met ‘een gevoel van verbazing en verraad’. Commentatoren riepen de queen opnieuw op om Harry en Meghan van hun titels te ontdoen. Een online campagne werd opgestart om de stemming hierover onder de onderdanen te peilen. “Want als je zo’n hekel hebt aan het koninklijke instituut dan moet je ook geen titels willen.”

De titelkwestie is het laatste wapen van Britten die zich ergeren aan een prins die zijn leven als royal in Londen ervoer, volgens dezelfde podcast, als ‘een mengeling tussen The Truman Show en een bestaan in de dierentuin’. Eerdere eisen van Britse burgers met een aversie tegen Harry en Meghan zijn inmiddels ingewilligd. Het stel heeft het geld waarmee hun huis Frogmore Cottage bij Londen werd gerenoveerd, teruggestort. Bij vertrek naar Californië heeft Harry zijn militaire titels laten schieten. Alleen de koninklijke blijven over.

null Beeld BrunoPress/Newspix
Beeld BrunoPress/Newspix

Internationale status

Gelukkig heeft een Britse royal vele benamingen. Prins Charles mag zich bijvoorbeeld, behalve prins van Wales, ook graaf van Chester noemen, hertog van Cornwall, hertog van Rothesay, graaf van Carrick, Heer van de Eilanden, baron van Renfrew en prins en Great Steward van Schotland. De keuze van zijn jongste zoon is beperkter. Maar mocht Harry de titel hertog van Sussex, zijn meest gebruikelijke roepnaam, verliezen dan kan hij altijd terugvallen op die van prins, een titel die hij dankt aan zijn geboorte. Harry en Meghan zouden dan door het leven gaan als prins Harry en prinses Henry van Wales. Het zou hun internationale status alleen maar vergroten. In de VS, waar ze minder scherp letten op protocol, zou Meghan prinses Meghan heten. Mijn gevoel zegt dat ze daarmee kan leven.

Nou hebben Harry en Meghan beloofd zich niet te laten aanspreken als ZKH of HKH toen ze terugtraden als werkende leden van de Britse koninklijke familie, maar titels zijn een belangrijk verkooppunt. “Zonder titels zijn ze gewoon celebrities als George Clooney”, citeerde de Daily Mail een Hollywoodproducent. “Hun aantrekkingskracht is gebaseerd op de allure van die titels.”

null Beeld BrunoPress
Beeld BrunoPress

Koninklijke aangelegenheden

Het is overigens onwaarschijnlijk dat Harry en Meghan hun titels gaan verliezen. Het afvoeren van de namen hertog en hertogin van Sussex is een ingewikkelde zaak. Het parlement moet zich erover buigen en politici mengen zich niet graag in koninklijke aangelegenheden. Voor de queen zou de controverse over de titels geen onderwerp zijn.

Dat is het overigens wel voor Madame Tussauds in Londen. Daar zijn de standbeelden van Harry en Meghan weggehaald bij de rest van de Britse koninklijke familieleden en overgebracht naar de afdeling van Hollywood-acteurs en andere Amerikaanse beroemdheden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Lia van Bekhoven.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden