Queen Elizabeth en Prins Charles Beeld Getty Images
Queen Elizabeth en Prins CharlesBeeld Getty Images

Lia van Bekhoven: "Tegen dit probleem loopt prins Charles aan”

RedactieGetty Images

Londen-correspondent Lia van Bekhoven schrijft vanuit de Britse hoofdstad over de Windsors. Want één ding is zeker: prins Charles (72) is de troonopvolger van de queen, al ziet het Britse volk dat liever anders.

De prins is dood, lang leve de prins. Zolang het, wat dat lange leven betreft, maar niet prins Charles is, vinden de Britten. Met de dood van Philip zal er ogenschijnlijk weinig veranderen bij de Windsors, en zo willen de onderdanen het ook. Elizabeth zal vandaag – woensdag 21 april – haar 95ste verjaardag vieren zonder haar echtgenoot, maar haar constitutionele status is ongewijzigd. Zij is en blijft de directeur van De Firma, zoals Philip het koningshuis noemde. Plus ça change, plus c’est la même chose; hoe meer dingen veranderen, hoe meer ze hetzelfde blijven.

Andrew op non-actief

Volgende maand zal de gouden koets de monarch afzetten aan het paleis van Westminster bij de Big Ben. Zoals ieder jaar zal de queen daar, met avondjurk en kroon, de nieuwe parlementaire sessie openen. Haar oudste zoon zal naast haar op de troon zitten. Sinds Philip vier jaar geleden met pensioen ging, heeft Charles meer taken overgenomen. Hij zou ook degene geweest zijn die zijn moeder overtuigde om zijn broer prins Andrew (61) op non-actief te zetten nadat de FBI de favoriete zoon vroeg om hulp in het onderzoek naar de Amerikaanse seksmisbruiker Jeffrey Epstein.

Eeuwige troonopvolger

En daar, wat de polls betreft, houdt het op. Prins Charles, de eeuwige troonopvolger, kan het beste in de schaduw blijven. De Britse kijk op de monarchie is aan het veranderen. Dertien miljoen Britten volgden afgelopen zaterdag de begrafenis van de prins gemaal. Tegelijkertijd verloren alle omroepen kijkers de dag waarop Philips dood werd aangekondigd. Vooral jongeren vonden de lange, meest voorspelbare en eindeloos herhaalde herinneringen aan de man teveel van het goeie. Zendtijd en toon deden denken aan een vroeger, onderdaniger tijdperk. De BBC ontving meer klachten (110.000) dan ze ooit over een programma binnenkreeg.

Bestorming

De monarchie is populair in het VK. De Windsors schommelen steevast rond 60% in de peilingen. Maar sinds een paar jaar is er meer interesse in de republikeinse zaak. Het aantal Britten dat van de monarchie af wil, schurkt tegen een nieuw record van 30% aan. Lang niet voldoende voor een succesvolle bestorming van Buckingham Palace, maar ver verwijderd van de bijna unanieme steun waar de royals een halve eeuw geleden van op aan konden. Onverschilligheid over het koningshuis en kritiek op zijn vertegenwoordigers zijn toegenomen.

En koning Charles zal die trend niet terugdraaien. De langstdienende kroonprins in de Britse geschiedenis is een bedachtzame man die vast zijn eigen plannen heeft het koningshuis te moderniseren. Hij heeft de pech dat de pers meer geïnteresseerd is in zijn prikkelbare persoonlijkheid, luxe leven en het mislukte huwelijk met Diana, dan in zijn goeie doelen en charitatieve organisaties.

Activistische koning

Zijn passies zaaien verdeeldheid. Charles heeft uitgesproken meningen over moderne architectuur (tegen), homeopathie (voor), Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (tegen), schapenvlees en de Dalai Lama (voor). Zijn waarschuwingen over klimaatwijziging en duurzaamheid zijn even legendarisch als zijn politieke bemoeizucht. Zijn biograaf Jonathan Dimbleby voorspelde in 2008 dat de kroonprins een ‘activistische koning’ zou zijn die de grondwettelijke grenzen ging verleggen. Het vooruitzicht van een staatshoofd dat zich uit zou blijven spreken ‘over zaken van (inter)nationaal belang’ stelde niet gerust. Charles blijft een van de bekendste royals in het VK en tevens een van de minst geliefde.

Waarschijnlijk is het grootste probleem van de Britse troonopvolger dat zijn moeder het ambt nagenoeg feilloos vervult: Elizabeth heeft in de 69 jaar dat ze het land bestuurt nooit iets gezegd wat omstreden was. Dat maakt haar heerschappij er niet spannend op, maar garandeert wel een lang en veilig bestaan. Koning Charles kan niet garanderen dat de monarchie als instituut op dezelfde steun kan rekenen. Vandaar dat het voor alle koningsgezinden beter is dat de status quo zo lang mogelijk gehandhaafd blijft.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden