null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze traditie breekt Camilla definitief

Nu Charles koning is, pakt hij verschillende dingen anders aan dan zijn moeder koningin Elizabeth. Ook zijn vrouw Camilla zet het paleis naar haar hand met een aantal veranderingen. Zo breekt de Britse koningin-gemalin definitief met de traditie van de Windsors om zich te omringen met hofdames.

Suzanna TimmerGetty Images

Het was al eerder duidelijk dat Camilla geen hofdames meer wilde. Het was alleen nog niet bekend op welke andere manier ze dit zou gaan invullen. Dat is zondag duidelijk geworden na een officieel bericht van Buckingham Palace. In plaats van hofdames heeft Camilla nu zes vriendinnen aangesteld als ‘metgezellen’. Zij gaan Camilla ondersteunen bij belangrijke evenementen en officiële taken.

Erebaan

Traditiegetrouw heeft de koningin van het Verenigd Koninkrijk hofdames om zich heen die allerlei taken op zich nemen. Dat wilde Camilla niet. De rol van hofdame, of in dit geval metgezel, wordt gezien als een erebaan. Het zijn meestal mensen uit de hogere kringen die de functie mogen uitvoeren.

Matchmaker Kate en William

De zes vrouwen die Camilla heeft gekozen, behoren al heel lang tot haar vriendenkring. Het zijn Het zijn Sarah Troughton, markiezin Fiona Shelburne, Katharine Brooke, barones Carlyn Chisholm, Sarah Keswick en Jane van Westenholz. De dochter van Jane, Violet von Westenholz, is een jeugdvriendin van prins William en zou er in 2016 voor gezorgd hebben dat hij en Kate voor het eerst op date gingen.

Op receptie aanwezig

De eerste taak van de zes vriendinnen is dinsdag al. Ze zijn dan aanwezig op een receptie op Buckingham Palace, waar ook onder anderen koningin Mathilde van België en koningin Rania van Jordanië bij zullen zijn.

Vasthouden aan tradities

Charles en Camilla gaan met meer tradities breken. Zo komt er volgend jaar mei een sobere kroning. De vieringen rond kerst en een kaartje aan eeuwelingen zijn voorbeelden van tradities die het koningspaar wél voortzet.

Bron: NOS/The Sun

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden