Koningin Elizabeth en beertje Paddington  Beeld Getty Images
Koningin Elizabeth en beertje PaddingtonBeeld Getty Images

PREMIUMThe Queen is niet meer

Mijn Elizabeth-moment: “Zoals ze in dat filmpje is, zo was ze echt. Het emotioneerde me”

Nederlandse royaltywatchers vertellen over de memorabele momenten die ze meemaakten met Queen Elizabeth. Deze keer: Jeroen Snel. “Zo was ze dus echt.”

Merel BronsGetty Images

Jeroen Snel, royaltydeskundige van het EO-programma Blauw Bloed werd geraakt door het filmpje dat Elizabeth maakte met beertje Paddington.

Favoriete moment van Elizabeth

“Mijn favoriete moment van Elizabeth is de videoclip met Beertje Paddington. Dat filmpje is gemaakt voor haar platinum jubileum. Ze wist dat ze niet alle festiviteiten bij kon wonen door haar broze gezondheid, toch verscheen ze twee keer op het balkon. En toen kwam er opeens dat filmpje, op de dag dat er een groot concert was met Buckingham Palace als decor.”

Boterham met marmelade

“Ze zit aan tafel met Paddington – dat beertje zat daar natuurlijk niet echt, dat is animatie. Maar hoe ze toch in haar rol weet te kruipen en weet te acteren tegenover een lege stoel, is heel knap. Dan heb je een groot gevoel voor humor. Net als toen ze voor de Olympische Spelen een ‘James Bond’-filmpje opnam. Ze gaat daar heel ver in mee en het lukt haar ook nog.

Het filmpje met Paddington emotioneerde me. Hij zegt: ‘Ik heb nog een boterham met marmelade.’ En zij blijkt er ook nog een in haar tas te hebben. Zo was ze echt. Ze leefde vrij sober, minder glamoureus dan je zou verwachten van een koningin. De verwarming in het paleis stond nooit hoog, niet alle lampen hoefden aan en ze genoot van een simpel kopje thee en een boterham met marmelade als ontbijt. Het staat symbool voor de soberheid waarin ze uitblonk.”

Beertje Paddington als symbool

“Daarnaast bedankte Paddington haar voor alles in het filmpje. Daarmee omvat hij eigenlijk alles in die zeventig jaar. Nu ze is overleden, was dat een laatste moment om haar te bedanken. Dat raakt me wel. Net zoals het plaatje dat ik voorbij zag komen waarin Paddington zegt: ‘Kom, ik breng je naar je man.’

Niet voor niks rouwen de Britten nu met ‘Beertje Paddington’-knuffels en boterhammen marmelade bij het koninklijk paleis. Het beertje is een symbool voor het hele Britse volk.”

Jeroen Snel tijdens de inloop op de rode loper van de musicalpremiere Diana en Zonen  

Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Frans van Zijst Beeld ANP / Frans van Zijst
Jeroen Snel tijdens de inloop op de rode loper van de musicalpremiere Diana en Zonen Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Frans van ZijstBeeld ANP / Frans van Zijst

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden