LONDON, ENGLAND - JUNE 05: Queen Elizabeth II and Prince George of Cambridge on the balcony of Buckingham Palace during the Platinum Jubilee Pageant on June 05, 2022 in London, England. The Platinum Jubilee of Elizabeth II is being celebrated from June 2 to June 5, 2022, in the UK and Commonwealth to mark the 70th anniversary of the accession of Queen Elizabeth II on 6 February 1952.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images) Beeld Getty Images
LONDON, ENGLAND - JUNE 05: Queen Elizabeth II and Prince George of Cambridge on the balcony of Buckingham Palace during the Platinum Jubilee Pageant on June 05, 2022 in London, England. The Platinum Jubilee of Elizabeth II is being celebrated from June 2 to June 5, 2022, in the UK and Commonwealth to mark the 70th anniversary of the accession of Queen Elizabeth II on 6 February 1952. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)Beeld Getty Images

Daar was ze dan!

Queen Elizabeth sloot feestweekend af in prachtige, felgroene outfit op het balkon: “Ik ben diep ontroerd”

Voor de Britten stond het hele weekend in het teken van de royals. Koningin Elizabeth vierde namelijk uitgebreid dat ze zeventig (!) jaar op de troon zit. Zelf was ze, vanwege haar leeftijd en gezondheid, niet bij alle evenementen aanwezig, maar ze verscheen zondagavond tóch nog op het balkon.

Leila GraveGetty Images

Koningin Elizabeth II, zoals de titel van de queen officieel luidt, verscheen tijdens het slot van de festiviteiten op het balkon. In haar felgroene mantelpakje en hoed was ze ook voor iedereen in het publiek goed te herkennen.

Queen Elizabeth niet aanwezig bij elk feestje

Koningin Elizabeth had vrijdag en zaterdag een aantal feestjes aan zich voorbij laten gaan. Donderdag ervoer de vorstin namelijk ‘enig ongemak’ tijdens Trooping the Colour. Zo was ze niet bij de speciale dankdienst die voor haar georganiseerd werd. Ook het grandioze concert bij Buckingham Palace, met tal van bekende artiesten, sloeg ze over. Wel volgde ze een aantal feestelijkheden vanuit huis.

Zondagmiddag was het tijd voor een gigantische parade, met dansers, antieke auto’s en bekende Britten. Ook een stoet bussen reed langs het paleis, waarbij iedere bus één decennium van haar troonjaren symboliseerde.

Gouden koets met 25-jarige Elizabeth

Ook bijzonder: de Britse gouden koets die weer te zien was. In die koets werd Elizabeth op 25-jarige leeftijd naar haar kroning gebracht. Voor de gelegenheid werd een hologram van de koningin geprojecteerd op de gouden koets.

Het was voor het eerst in twintig jaar dat het rijtuig gebruikt werd. Het is dan ook een bijzonder vervoermiddel: de gouden koets is al meer dan 260 jaar oud.

Elizabeth in felgroen op het balkon

Aan het einde van de dag verscheen Elizabeth dan toch op het balkon. Ze glimlachte en zwaaide naar de mensen. Ze werd vergezeld door haar zoon, prins Charles en zijn vrouw Camilla. Ook prins William, zijn vrouw hertogin Kate en hun drie kinderen stonden op het balkon.

Elizabeth is ‘diepgeraakt’

Hiermee kwam er een einde aan het feestweekend. De koningin liet in een verklaring weten dat ze ‘diepgeraakt’ is door het enthousiasme van de Britten.

“Als je zeventig jaar koningin bent, is er geen draaiboek dat je voor een viering kunt volgen”, schreef ze. “Maar de afgelopen dagen heb ik de verwantschap en het plezier gevoeld.”

Elizabeth werd vergezeld door haar zoon, prins Charles en zijn vrouw Camilla. Ook prins William, zijn vrouw hertogin Kate en hun drie kinderen stonden op het balkon. Beeld WireImage
Elizabeth werd vergezeld door haar zoon, prins Charles en zijn vrouw Camilla. Ook prins William, zijn vrouw hertogin Kate en hun drie kinderen stonden op het balkon.Beeld WireImage

Bron: Trouw, NOS, Instagram

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden