Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

PREMIUMRoyals

Waarom de ruzie tussen prins William en prins Harry nooit zal worden opgelost

Wat Buckingham Palace wil weten, zegt een Britse collega met een kort lijntje naar het paleis, is waarom Harry zijn mond niet houdt. Het bericht van de prins om volgend jaar zijn ‘intieme en oprechte’ memoires te publiceren heeft de Windsors in ‘een tsunami van angst’ gestort, volgens de Daily Mirror.

RedactieGetty Images

Harry’s ‘literaire memoires’ kunnen de breekbare familiedynamiek huizenhoog opblazen. ‘De verhouding met zijn vader is misschien nog wel te redden’, dacht de BBC, maar zijn relatie met broer William was zorgwekkender. Sommige royaltyverslaggevers spreken al over een punt van geen terugkeer.

Andere taal

De hele wereld weet inmiddels dat de broers, die vijf jaar geleden zo hecht waren dat Harry zonder kloppen bij William naar binnenliep om diens koelkast in Kensington Palace leeg te halen, nu van elkaar zijn vervreemd. Voor het eerst lijken de verschillen groter dan de overeenkomsten. Leven, gedrag, zelfs taalgebruik zijn anders. Het is dat ze allebei Engels spreken, maar Harry’s Californische begrippen (‘mijn waarheid’, ‘een authentiek leven’) klinken licht absurd in Engeland waar volgens het stiff upper lip gebruik niet snel over gevoelens en emoties wordt gesproken.

Verraad aan de Queen

Maar zijn de broers echt zo verschillend? Beide lijken gewetensvol en empathisch. Toegewijde vaders en echtgenoten. In bezit van relativeringsvermogen en zelfspot. Genoeg om elkaars beste vrienden te zijn. Maar nee. ’We zitten op een heel ander spoor’, zei Harry destijds over de verwijdering met William. Sindsdien zeggen alle bronnen hetzelfde. De broers praten niet met elkaar. Tijdens het EK wisselden ze een paar lollige berichtjes uit, maar William verafschuwt Harry’s behoefte de vuile, koninklijke was in de Amerikaanse zon te hangen. Hij ziet het als verraad aan de Queen en ondermijning van het koninklijk ambt.

Onderlinge rivaliteit

‘Er is van kinds af grote, onderlinge rivaliteit’, zegt historicus en royal insider Robert Lacey, auteur van bestseller Battle of Brothers over de koninklijke broers. ‘Jij gaat koning worden’, zei de vierjarige Harry tegen William volgens bodyguard Ken Wharfe die de twee op de achterbank aanhoorde. ‘Ik niet, dus ik kan doen wat ik wil’. ‘Hoe komt hij daar in godsnaam bij?’, vroeg Diana. Het legde de grondslag voor hun verhouding.

Volop experimenteren

William ging studeren en werd reddingspiloot. De genegenheid die hij thuis tekort kwam vond hij bij Kate’s familie. Als troonopvolger van de troonopvolger was zijn pad uitgestippeld. Harry, als reserve prins vrij van hoge verwachtingen, hing de beest uit. Hij experimenteerde met drank, drugs en vriendinnen met wie hij, tot genoegen van de pers, regelmatig uit nachtclubs viel.

Voortzetten van Diana’s werk

’Hij is vastbesloten niet te salueren voor mij’, zei Harry over zijn broer toen hij, eerder dan William, op zijn 21ste slaagde voor de militaire academie. De jongere broer verheugde zich over de erkenning die William en anderen, lager in rang, de nieuwe officieren moesten brengen op de laatste dag van de opleiding. ‘Maar dit is het leger en je komt er niet onderuit’. Op de foto’s zie je William lacherig doen, maar de broederlijke rivaliteit is duidelijk. En dat is hij nog steeds. Beiden wedijveren over wie de beste, meest Diana-achtige royal is. Harry lijkt er zijn levenstaak van te maken om met Meghan het werk van zijn moeder voort te zetten.

Weinig respect voor vader

De Britse royals beconcurreren elkaar voortdurend. Volgens Lacey houden de Windsors bij wie van hen goed ligt in de peilingen. Maar de manier waarop William en Harry elkaar aftroeven ‘is vernietigend’. Charles had als vader lang geleden hun koppen tegen elkaar moeten slaan, zegt Lacey, maar sinds hij het gezin ondermijnde met zijn verhouding met Camilla hebben de broers weinig respect voor hem.

Happy koninklijke familie

Als Harry’s boek verzoenend is kan de prins de schade die hij veroorzaakte met het interview aan Oprah Winfrey herstellen. Als hij met zijn memoires meer sympathie en begrip creëert voor de royals is toenadering mogelijk. Het alternatief is voortzetting van de status quo. Twee broers die elkaar nauwelijks verdragen. Dat is niet ongebruikelijk, natuurlijk. Maar het is moeilijk accepteren voor de Britten die, vooral sinds Diana’s overlijden, intens meeleven met het wel en wee van haar zonen Ze zouden niets liever dan een happy koninklijke familie in Buckingham Palace zien.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden