Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De dag nadat - ik eindelijk afstudeerde

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat Cora (53) na jaren ploeteren haar diploma voor docent Nederlands haalde.

De dag na haar diplomauitreiking is Cora zielsgelukkig.”Vandaag hoef ik niets. Geen tentamens, examens, scriptie schrijven… het is lang geleden dat ik het niet razend druk heb gehad. Ik pak mijn diploma uit mijn tas en bekijk het nog eens goed. Mijn naam staat er met sierlijke letters op, net als de hbo-opleiding die ik heb afgerond: Lerarenopleiding Nederlands. Bachelor of Education. Wat voel ik me trots! Zal ik het diploma inlijsten of is dat een beetje overdreven? Ik besluit het voorlopig op de kast te zetten zodat ik het in elk geval steeds zie staan.”

Advertentie

Tekst gaat verder onder video.

VIDEO: Spiritueel vlogger Manon legt uit hoe je een beter versie van jezelf wordt.

Eindelijk ontspannen 
“Dan staat mijn zusje Marjo voor de deur. Ze komt me ophalen voor een dagje sauna, haar cadeau voor mijn afstuderen. Ik verheug me op een paar uur luieren. Als we even later samen in het bubbelbad zitten, komt het gesprek op onze moeder, die al dertig jaar dood is. Mijn zus zegt hoe trots mama zou zijn geweest. Ik krijg een brok in mijn keel. Mijn hele jeugd was onze moeder ziek, ze had MS. Als oudste dochter nam ik een groot deel van de zorg op me. Toen ik twaalf was, runde ik zo’n beetje het hele huishouden in mijn eentje. En tegen de tijd dat ik achttien was, kon mijn moeder bijna niets meer zelf. Ze was bijna helemaal blind en zat in een rolstoel. Het plan was dat ik na het atheneum Nederlands zou gaan studeren, maar daar is nooit iets van terechtgekomen. Ik wilde mijn moeder graag verzorgen, mijn vader was als schipper vaak dagenlang van huis. Mijn moeder vond het moeilijk dat ik mijn droom om te gaan studeren niet kon waarmaken, tegelijk was ze enorm dankbaar dat ik haar verzorgde. Ze drukte me op het hart om later alsnog naar de universiteit te gaan, maar dat is er nooit meer van gekomen. Ik leerde mijn man kennen en was binnen een jaar zwanger. Inmiddels was ik zo gewend om voor anderen te zorgen dat ik niet eens meer nadacht over mijn eigen wensen en behoeften. Het leven had blijkbaar andere plannen voor mij dan studeren, dacht ik. Toen mijn kinderen allebei naar school gingen, vond ik bovendien een parttime baan op de administratie van een lagere school, waar ik het prima naar mijn zin had.”

Kaarten
Cora blijft de rest van de dag  met haar zus in de sauna. ” Pas tegen elven zet Marjo me thuis af. Ik zie dat er allemaal kaarten voor me zijn gekomen om me te feliciteren met mijn diploma. Ik lees ze met een glimlach om mijn mond. Voordat ik naar bed ga, werp ik nog één blik op mijn diploma. Jos ligt er al in. Ik kruip tegen hem aan. Nog een hele zomer voor me, denk ik. En na de zomervakantie kan ik beginnen als lerares Nederlands op de school waar ik het afgelopen jaar stageliep. Wat een geluk op mijn leeftijd! Mijn inzet en enthousiasme heeft ze blijkbaar overgehaald. Mama zou trots op me geweest zijn, denk ik vlak voordat ik in slaap val.”

Hoe gaat het nu?
“Inmiddels werk ik een paar maanden op de middelbare school als lerares Nederlands. Ik geef les aan havo-3 en havo-4. Ik vind het ontzettend leuk, al is het ook pittig. Ik geef beide klassen maar drie uur per week les, maar het voelt als een fulltime baan met voorbereiding en nakijkwerk erbij. Ik ben nog continu bezig met leren en reflecteren. Ik sta helemaal aan het begin van mijn loopbaan, de meeste docenten van mijn leeftijd hebben al bakken ervaring. Ik merk dat ik voor uitdagingen kom te staan, sommige kinderen testen je gewoon enorm uit. Gelukkig merk ik dat ze respect voor me hebben. Ik ben mezelf voor de klas, dat merken de leerlingen. Bovendien vind ik het oprecht leuk om pubers iets bij te brengen, ik vind die leeftijdsfase heerlijk. Het meest bijzonder vind ik als een leerling echt iets persoonlijks aan mij vertelt, dat ik merk dat we een band aan het opbouwen zijn. Soms mis ik het studeren wel. Al was het zwaar, ik vond het gaaf om al die nieuwe kennis op te doen. Laatst betrapte ik mezelf erop dat ik aan het kijken was naar een masterstudie, het lijkt me toch wel heel erg leuk om Nederlands te studeren op de universiteit. Niet om weer van baan te veranderen, want ik ben van plan om les te blijven geven tot mijn pensioen, maar gewoon om mijzelf te verrijken. Ik weet nu dat je echt niet piepjong hoeft te zijn om nieuwe dingen te leren.”

LEES OOK:

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien