Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De Dag Nadat - mijn man beschuldigd werd van mishandeling

Hier kun je lezen hoe het verderging nadat de man van Anna (43) werd beschuldigd van mishandeling door een gezin dat in de buurt woont.

“Een paar weken geleden kregen we ruzie met een gezin dat een straat verderop woont. Het is een gezin dat al langere tijd veel overlast veroorzaakt in de buurt. De man is al eens veroordeeld wegens bedreiging, weten we van andere buren. Ik kende het gezin niet, maar een paar weken geleden stonden ze bij ons op de stoep omdat mijn zoon van dertien met een waterpistool tegen hun raam zou hebben gespoten. Al snel werd er gescholden, de man greep in zijn kruis en maakte vulgaire bewegingen en de zoon van het gezin, een jongetje van een jaar of tien, maakte ons uit voor van alles en nog wat. Woorden die ik niet eens wil herhalen. We schrokken ons rot en probeerden de mensen tot bedaren te brengen, maar ze bleven schelden en eisten dat mijn zoon hun raam zou schoonmaken. Uiteindelijk werd ook mijn man boos en hij probeerde het jongetje tot de orde te roepen door hem bij zijn oor vast te pakken. Dat lukte niet omdat de moeder ertussen stond, maar had hij het maar nooit gedaan, want de moeder pakte meteen haar telefoon om 112 te bellen. Ze beschuldigde mijn man van mishandeling en wurging. Totaal verbluft deden we de deur dicht, in de hoop dat ze zouden afdruipen, maar nog geen kwartier later stond de politie op de stoep. We legden uit wat er was gebeurd en een buurvrouw bevestigde dat mijn man het jongetje niets had aangedaan. We dachten dat het daarmee klaar was, maar gisteren kregen we dus de brief. Blijkbaar heeft het gezin aangifte gedaan tegen mijn man, en nu is hij opgeroepen voor verhoor.”

Advertentie

Hoe gaat het nu?
“5 september had mijn man de afspraak voor het verhoor op het politiebureau. De agente die het verhoor afnam stelde hem gerust. Ze vertelde dat de familie zich met veel kabaal op het bureau had gemeld om aangifte te kunnen doen en dat ze het zelf ook allemaal nogal overdreven vond. Mijn man vertelde zijn verhaal en de advocate die mee was zei na afloop dat hij het goed had gedaan. Ik kon ook een getuigenverklaring afleggen en een dag later heb ik dat op het bureau gedaan. De agente liet me het dossier zien en ook de foto’s van de verwondingen van het kind in zijn nek. Ik schrok. Ik zag grote blauwe plekken in de nek van het kind, maar dit heeft mijn man hem absoluut niet aangedaan. Ik heb aan de politie verteld dat de enige verklaring die ik kan bedenken is dat de ouders het kind zelf hebben verwond, om ons zo een hak te kunnen zetten en aangifte te kunnen doen. Je kunt het niet bedenken, maar ik stond er naast en ik weet toch zeker dat mijn man het kind niet heeft gewurgd. Hij wilde hem bij zijn oor pakken om hem tot bedaren te brengen, dat wel, maar dat lukte helemaal niet omdat de moeder ertussen stond. Het is een bizar verhaal.”

Vingerafdrukken
“Na mijn getuigenverklaring dacht ik dat het de politie wel duidelijk zou zijn. Het is namelijk niet de eerste keer dat dit gezin met justitie in aanraking komt. Van andere buren heb ik inmiddels gehoord dat de man al eerder is veroordeeld vanwege mishandeling, is aangeklaagd voor drugshandel en er nog een rechtszaak tegen hem loopt vanwege mishandeling van zijn zwager. Vandaar dat ze zo goed weten wat ze nodig hebben om aangifte te kunnen doen. De agente zei tegen me dat het wel goed zou komen toen ik wegging, zij zou de aangifte nu met de officier van justitie gaan bespreken, maar tot onze verbazing kregen we een dag later een telefoontje dat de officier van justitie toch graag een gesprek met mijn man wilde. Hij moest diezelfde dag nog naar het bureau komen om foto’s en vingerafdrukken te laten maken. Alsof hij een misdadiger was. Een week later kregen we een brief dat mijn man op 28 november bij de officier van justitie moet komen. Het is geen rechtszitting, maar een gesprek met de officier. Wat ik inmiddels heb begrepen is dat een officier tijdens zo’n gesprek gewoonlijk een aanbod doet voor een straf, bijvoorbeeld voor een geldboete. Als je dat niet accepteert, kom je alsnog bij de rechter terecht.”

Beangstigend
“Ik heb nog geprobeerd om zelf aangifte te doen tegen het gezin. Zij hebben mij uitgescholden, en mijn zoon beledigd. Maar volgens de politie waren dat geen strafbare feiten en kon ik daarom geen aangifte doen. Volgens onze advocaat is belediging wel strafbaar en moest ik opnieuw naar het bureau gaan, maar ik ben inmiddels vrij moedeloos geworden. Mijn man zit nu in het verdachtenbankje en wij moeten gaan bewijzen dat hij het kind niet heeft gewurgd. Dit is blijkbaar hoe het systeem werkt. Ik vind het beangstigend. Ik begrijp dat de politie onderzoek moet doen als ouders zeggen dat iemand hun kind heeft mishandeld, maar de menselijke maat is voor mijn gevoel verdwenen. We kenden deze mensen niet, hebben nooit eerder ruzie met hen gehad, maar blijkbaar willen ze ons schade aanbrengen. En dat vanwege water op hun raam. Dit soort dingen kunnen blijkbaar gebeuren. Accepteren dat mijn man hiervoor wordt bestraft doen we niet, desnoods gaan we naar de rechter. Verschillende buren hebben al toegezegd te willen getuigen. Maar ik besef me dat dit zomaar verkeerd kan aflopen, eerlijk is het rechtssysteem lang niet altijd.”

BEKIJK OOK: Zo pakt gezinsvlogger Christien schelden bij haar kinderen aan

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Interview: Rosa Koelemeijer. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien