Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De dag nadat - ik hoorde dat ik nooit meer zou kunnen lopen

Hier lees je over Ellen die 2 maanden na haar scooterongeluk op Bali wakker werd uit haar coma. “Afhankelijk worden betekent voor mij het einde.”

Ellen (46): “Waar ben ik? Ik zie een witte kamer, witte lakens op mijn bed, een open deur naar een gang. Mijn hele lichaam doet pijn. Mijn benen, armen, schouders. Ik probeer mijn rechterbeen op te tillen maar het lukt niet. Mijn linkeroog zit dicht en kan ik niet openen. Ik voel me verward en versuft. Hoe ben ik hier terecht gekomen? Opeens weet ik het weer. Ik ben in Heliomare, een revalidatiecentrum. Gister heb ik voor het eerst een helder moment gehad. Ik liep op een gang met een verpleegster naast me en zag opeens allemaal verdwaalde, verdwaasde mensen en mensen in een rolstoel. ‘What the fuck doe ik hier?’, zei ik tegen de verpleegster. Ik weet nog dat ze me heeft teruggebracht naar mijn kamer en dat er daarna allemaal artsen rond mijn bed stonden. ‘Ellen, vind je het fijn als we je meer informatie geven over je situatie’, vroegen ze. In korte bewoordingen vertelden ze me dat ik een scooterongeluk heb gehad op Bali en twee maanden in coma heb gelegen. In coma ben ik naar Nederland vervoerd. Gister ben ik voor het eerst wakker geworden.”

Advertentie

Vrijheid
“Ik voel me angstig en ben in paniek. De artsen hebben me gister niet veel verteld, maar wel een paar dingen. Dat mijn hersenen beschadigd zijn. Dat ik blind ben aan één oog. Dat ik nooit meer zonder een hulpstuk zal kunnen lopen en nooit meer zal kunnen sporten. Ik heb weinig tegen de artsen gezegd, maar wel één ding: ‘Ik moet lopen.’ Weer voel ik de angst. Het kán niet dat ik nooit meer goed zal kunnen bewegen. Ik heb mijn hele leven gesport en heb altijd een vrij leven geleid. Als kind kon ik zo goed zwemmen dat ik bijna naar de Olympische Spelen mocht. Ik heb altijd veel aan yoga gedaan, deed regelmatig een retraite. Op Bali heb ik nog een kwart marathon gelopen en ik begon er elke dag om 6 uur mijn ochtend met een wandeling over het strand. Vrijheid van bewegen, letterlijk en figuurlijk, is het allerbelangrijkste voor mij. Vanaf mijn 18e woonde ik op Ibiza. Na verschillende ondernemingen zette ik een eigen tassen label op en mijn tassen werden overal verkocht. Elk jaar ging ik een paar maanden naar Bali voor de productie van mijn tassen. Het idee dat die vrijheid voorbij is, is ondraaglijk. Afhankelijk worden betekent voor mij het einde. Ik móét hier bovenop komen, weer kunnen lopen.”

Gevaar
“Mijn moeder staat voor me. Ze strijkt me over mijn haren en geeft me een kus. Ik moet huilen. Ik snap het allemaal niet meer. Wat is er gebeurd? Ik kan me niks van het ongeluk herinneren. De tijd tussen het ongeluk en nu: het is een groot zwart gat. Ik woonde op die scooter op Bali, deed er alles mee. Was me ook altijd bewust van de gevaren. Als er vriendinnen langskwamen uit Nederland, waarschuwde ik ze: ‘Doe voorzichtig.’ Ik weet hoe gevaarlijk het verkeer op Bali kan zijn. Mijn moeder vertelt me dat niemand weet wat er is gebeurd. Dat een onbekend iemand me langs de weg heeft gevonden en dat een ambulance me naar het ziekenhuis heeft gebracht. Mijn moeder vertelt me dat ze ook een tijd op Bali is geweest en dat ik er geopereerd ben. Ik vind het vreselijk voor haar dat ze dit allemaal heeft moeten doen. ‘We wisten niet of je ooit nog wakker zou worden. Het is een wonder dat je er nog bent.’ Weer moet ik huilen.”

Bali
“Ik dommel weg. Ik zit waarschijnlijk onder de medicijnen en voel me versuft. Er komt een verpleegster langs om me te verzorgen. Het meeste ontgaat me. Als ik in slaap val droom ik over Ibiza. Ik zie de mooie baaitjes, de strandjes, beelden van dorpjes. Even later ben ik op Bali. Alles loopt door elkaar. ‘Hee buffels’, zeg ik tegen mijn moeder als ik weer wakker word en naar buiten kijk. Maar het zijn helemaal geen Balinese waterbuffels, het zijn runderen die in de Nederlandse duinen lopen. Het is een grote warboel in mijn hoofd.”

Lopen
“’s Middags mag ik even mijn bed uit. Ondersteund door een verpleegster loop ik een stukje door de gang. Alles doet me pijn en mijn rechterbeen kan ik amper bewegen. Ondanks mijn versuftheid realiseer ik me hoe belangrijk het de komende tijd zal zijn om te oefenen. Lopen….Ik moet lopen. Ik krijg de zin niet meer uit mijn hoofd, het moet een soort oergevoel zijn dat me dwingt om stapje voor stapje verder te struikelen. Ver kom ik niet. Als ik weer in bed lig val ik meteen in slaap. Ik ben doodmoe en mijn gedachten vliegen alle kanten op. Maar ik zal hier overheen komen, ik zal lopen.”

Lees hier hoe het verder gaat met Ellen

Lees hier meer De Dag Nadat verhalen

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Rosa Koelemeijer. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien