Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

De Dag Nadat: ik na 2 maanden ontwaakte uit mijn coma

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat Ellen (46) uit haar coma ontwaakte na haar scooterongeluk op Bali. “Ik moest en zou lopen.”

“In augustus 2014 kreeg ik het ongeluk op Bali. Ik kan wel zeggen dat mijn leven sindsdien 100 procent is gekeerd. Ik ging even hallo zeggen tegen vrienden op mijn scooter en daarna was alles anders. Ik heb zwaar hersenletsel en veel lichamelijke handicaps. Ik ben halfblind en halfdoof. Mijn oog is uiteindelijk geopereerd, waardoor het niet meer dicht zit, maar ik zie er niets door. Reizen kan ik niet meer en mijn business heb ik moeten opgeven. Het is heel zwaar geweest om te leren accepteren dat ik mijn oude leven nooit meer terugkrijg. Foto’s van mijn oude vrije leventje kan ik nog steeds moeilijk bekijken.

Advertentie

Sporten
Na Heliomare ging ik bij mijn moeder wonen, maar ik moest helemaal opnieuw mijn weg vinden in deze maatschappij. Teveel prikkels kan ik bijvoorbeeld niet aan en ik heb weinig energie. Ik ben ook een tijd opgenomen geweest, omdat ik in een depressie terecht kwam. Toch kan ik zeggen dat het inmiddels redelijk goed met me gaat en dat ik mijn leven weer zinvol vind. Ik heb mijn eigen huis en kan mezelf redden. En het allerbelangrijkste: het is me inderdaad gelukt om zonder hulpstukken te kunnen lopen en ik sport ook weer regelmatig. Bij de kleine sportschool bij mij op de hoek en dat doet me erg goed. Twee keer per week werk ik als vrijwilliger bij Only Friends, waar kinderen met een beperking kunnen sporten. Dat doe ik zo graag, sporten kan zoveel betekenen voor deze kinderen. Ook heb ik het schilderen ontdekt. Zo heb ik toch weer lol in mijn leven gekregen.

Dam tot Damloop
In Heliomare werden ze gek van me, want ik moest en zou lopen, daar liet ik me niet vanaf brengen. Door te blijven oefenen is het me uiteindelijk gelukt. Dat betekent ontzettend veel voor me, ik zou het vreselijk vinden als ik bijvoorbeeld met een looprekje zou moeten lopen of een rolstoel nodig had. Op 16 september heb ik de Dam tot Damloop wandeltocht uitgelopen. 10 kilometer, van de Dam in Amsterdam naar de Dam in Zaandam. Het was ontzettend zwaar, maar ik heb het gered! Door de Dam tot Damloop te lopen wilde ik laten zien dat vechten zin heeft. Mijn rechterbeen blijft ongecoördineerd en mijn rechtervoet blijft slapen, maar als ik me niet teveel op mijn pijn en handicaps concentreer kan ik veel bereiken. Ik was zo trots op mezelf en was ontroerd door de mensen die me kwamen aanmoedigen. Met de loop heb ik ook geld opgehaald voor de Edwin van der Sar foundation, hun werk is ontzettend belangrijk.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Rosa Koelemeijer. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien