Gezonde taartbodems Beeld Getty Images
Gezonde taartbodemsBeeld Getty Images

Bakken maar: dit zijn 3 lekkere én gezonde taartbodems

Ben je dol op bakken en wil je jezelf dit weekend verwennen met een heerlijke taart? Maar zie je nu al op tegen al die calorieën? Dan heb je geluk, want deze taartbodems zijn nog niet eens zo heel slecht.

De meeste taartbodems bestaan uit onder andere boter en suiker. Hartstikke lekker natuurlijk, maar heel gezond is het niet. Door de boter te vervangen door gesmolten kokosolie maak je zo’n bodem al een stuk minder vet. Voeg daarnaast in plaats van suiker wat honing of dadels toe en je taart wordt steeds een beetje gezonder.

De volgende drie bodems kun je voor verschillende soorten taarten gebruiken. De havermoutbodem is bijvoorbeeld ideaal als onderkant voor een gezonde appeltaart. Terwijl de banaanbodem heerlijk smaakt in combinatie met een frisse kwarktopping. Welke lijkt jou het lekkerst?

Havermout

Ingrediënten

  • 300 gram havermout
  • 150 gram kokosolie
  • 4 eetlepels honing

Zó maak je ‘m

  1. Verwarm de oven voor 170 graden Celsius.
  2. Mix de helft van de havermout met een keukenmachine, blender of hakmolen. Maal het fijn tot meel.
  3. Smelt vervolgens de kokosolie in een pannetje.
  4. Doe het meel samen met de overgebleven havervlokken en vier eetlepels honing in een kom.
  5. Kneed het deeg totdat je een soepele deegbal krijgt.
  6. Bedek de springbodem met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem. Zorg dat de bodem bedekt is en aan de randen zo’n twee centimeter omhoogkomt.
  7. Zet de taartbodem in de oven en bak ‘m in twintig minuten goudbruin en knapperig.

Noten en dadels

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten notenmix
  • 150 gram ontpitte dadels
  • 2 eetlepels kokosolie

Zó maak je ‘m

  1. Verwarm de oven voor 170 graden Celsius.
  2. Hak de noten fijn in een keukenmachine, blender of hakmolen. Snij vervolgens de dadels in kleine stukjes.
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  4. Doe de noten samen met dadels en kokosolie in een kom. Mix het geheel tot een deegbal.
  5. Bedek de springbodem met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem. Zorg dat de bodem bedekt is en aan de randen zo’n twee centimeter omhoogkomt.
  6. Zet de taartbodem in de oven en bak ‘m in twintig minuten goudbruin en knapperig. Deze taartbodem hoeft niet per se gebakken te worden. Bij een cheesecake of kwarktaart kun je de bodem ook eerst laten koelen in de koelkast.

Banaan

Ingrediënten

  • 1 rijpe banaan
  • 30 milliliter (plantaardige) melk
  • 30 gram havermout
  • Kruiden naar wens

Zó maak je ‘m

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Pureer de banaan en mix het met de melk tot een papje.
  3. Voeg de havermout toe. Voor extra smaak kun je er ook nog wat kaneel of speculaas- en koekkruiden aan toevoegen.
  4. Met het geheel tot een samenhangend deeg.
  5. Bedek de springbodem met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem. Zorg dat de bodem bedekt is en aan de randen zo’n twee centimeter omhoogkomt.
  6. Zet de taartbodem in de oven en bak ‘m in 25 minuten goudbruin en knapperig.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Healthy food love, Chicks love food.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden