Vagina dialogen Beeld Petronellanitta
Vagina dialogenBeeld Petronellanitta

De Vagina Dialogen aflevering 3: prangende menstruatievragen

Alles over de eerste menstruatie tot de laatste: de derde aflevering van Libelle’s podcast De Vagina Dialogen staat volledig in het teken van ongesteld zijn.

De Libelle-Podcastpodcast

De schaamte van doorlekken, verband in je karretje en niet durven toegeven dat je je zwak voelt als je menstrueert: Marieke (43), Anne-Marie (45) en Ellen (53) bespreken het in deze aflevering.

Alles over menstruatie

In dé podcast over de vagina kon het natuurlijk niet uitblijven: een aflevering over menstruatie. Marieke, Anne-Marie en Ellen trappen de aflevering af door eens na te gaan hoe het nou zit met die ene mythe: loopt de cyclus van vrouwen die intensief met elkaar samenwerken, zoals zij doen, gelijk? Anne-Marie moet de andere twee direct teleurstellen: “Ik heb een heel gekke cyclus, ik kan er geen touw aan vastknopen. Sorry!”

Bloederige, maar prangende vragen

Naast de vraag of ze cyclus-sisters zijn, stellen de drie elkaar nog een boel prangende menstruatievragen: maandverband versus tampon (of toch zo'n menstruatiecup)? Hoe was de eerste keer ongesteld worden? Hoeveel bloed komt er bij jou uit? En: heb je seks als je ongesteld bent?

Chainsaw massacre

De drie vliegen het o zo serieuze onderwerp met een hoop hilariteit aan. “De eerste keer een tampon? Dat gaf me hetzelfde gevoel als zo'n houten vorkje als je ergens een take-away gebakje haalt. Zo ruw en naar.” En: “Dag twee is bij mij het ergst, echt chainsaw massacre. Moord en doodslag en daarna neemt het af.”

Milieu, moodswings en menopauze

Maar er wordt ook op serieuze toon gesproken over zaken als stemmingswisselingen, de overgang en menstruatie-armoede. Uitgebreid praten ze met de 32-jarige Maartje over het baanbrekende boek Period Power, over de strategie achter de cyclus. O, en dan nog wat: zijn we eigenlijk niet heel belastend voor het milieu, met al die menstruatie-producten die we er doorheen jagen? Dat en nog veel meer hoor je in aflevering 3 van De Vagina Dialogen:

De eerste twee afleveringen nog niet geluisterd? Dat doe je op libelle.nl/podcast.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden