Roos Beeld Petronellanitta
RoosBeeld Petronellanitta

Roos: “Ik werd giftig toen verschillende scholen kledingvoorschriften voor meisjes invoerden”

Ze heeft twee zonen, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen. Iedere week schrijft Roos Schlikker (46) in Libelle wat haar bezighoudt.

“Seksuele wat??” De hockeymoeder verslikt zich bijna in haar skinny latte havermelk als ik langs mijn neus weg vertel dat de laatstejaars bij ons op school vlak voor het einde van het schooljaar – tussen het repeteren voor de musical en de sportdag door – een paar lessen seksuele voorlichting hadden gekregen. “In groep ácht?” klinkt het hoog.

Ja hoor. De juf had verteld over condooms, vruchtbaarheid, grenzen stellen en de lol die seks als het goed is meebrengt. De hockeyvrouw noemt het ‘bizar’. Ze vindt het veel te vroeg om met elfjarigen al over kapotjes te praten.

Snapchat-toestanden

Ik kijk daar anders tegenaan. Nee, natuurlijk zijn ze nog niet toe aan echte vleselijke lusten, maar er broedt en broeit al van alles. Misschien wel meer dan vroeger. Ze worden doodgegooid met YouTube-filmpjes, Insta-stories en Snapchat-toestanden waarin wel degelijk ‘sexy’ wordt gedaan. Dat vind ik prima, zo lang het geen harde porno betreft, lijkt het me normaal dat tieners nieuwsgierig zijn naar seksualiteit. Doen alsof dat niet zo is vind ik gevaarlijker.

Daarom werd ik laatst ook zo giftig toen verschillende scholen kledingvoorschriften voor meisjes invoerden. Spaghettibandjes mogen niet meer, korte jurkjes zijn taboe. Natuurlijk, ik snap dat het even slikken is als je een veertienjarige in een bloesje ziet met een decolleté, maar dit werd verboden omdat sexy kleding jongens op verkeerde ideeën kan brengen. Pardon? Is dit niet gewoon verkapt het aloude rotargument ‘Dan had de vrouw maar niet zo’n kort rokje moeten dragen’ waarmee verkrachters en aanranders zichzelf verdedigen?

Beschaving en beheersing

Ik dacht dat we dit al heel lang voorbij waren. Vrouwen mogen aantrekken wat ze willen (mannen trouwens ook). Dat sommige kerels daar ietwat gruizig van worden is hun probleem. Het is een kwestie van beschaving en beheersing dat ze vervolgens gewoon keurig hun handen thuis en hun piemel in hun broek houden. Beschaving, beheersing én opvoeding, zo vroeg mogelijk.

Dus vertelde ik mijn jongens al op jonge leeftijd hoe fijn sex is, maar alleen als je het allebei wil. Ik leerde hen hun eigen lichaam te respecteren en dat van een ander. Ik zei hen dat een meisje er weliswaar ‘vet lekker’ uit kan zien maar dat zij bepaalt of jij avances mag maken. En net nu ze de leeftijd krijgen dat ze niet meer alles van hun moeder willen horen, vertelt school hen hetzelfde verhaal. Daar kun je nooit vroeg genoeg mee zijn.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden