null Beeld

“Ik heb al meer dan een kwart miljoen sigarettenpeuken opgeruimd”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Deze week kandidaat 6:

Bernadette Hakken (57, logopedist in het onderwijs) staat bekend als ‘Het Peukenmeisje’.

“Als ik er later niet meer ben, wil ik iets moois hebben achtergelaten. Een betere wereld voor mijn kinderen en hun kinderen. Die gedachte zit altijd in me. Toen ik als vrijwilliger bij een strand-clean-up-actie zag hoe veel sigarettenpeuken er rondzwierven, besloot ik: ik ga een jaar lang alle peuken die ik tegenkom oprapen. Alles oprapen lukte me niet, het zijn er gewoon te veel. Wel had ik er in een jaar tijd 125.000 verzameld. Van een dorpsgenoot kreeg ik de geuzennaam ‘Het Peukenmeisje’.
Na dat jaar wilde ik niet stoppen, ik had het gevoel dat ik nog niet genoeg had kunnen doen. Ik wilde laten zien hoe vervuilend die peuken zijn. Er zit bijvoorbeeld plastic in, en dat komt zo in onze natuur terecht. Dieren eten ze zelfs, vreselijk giftig natuurlijk. Dat moet toch niet zomaar kunnen? Ik ben daarom bezig met het verzamelen van informatie en informeer de politiek over wat er gebeurt. Wat mij betreft wordt de tabaksindustrie aan banden gelegd.

null Beeld


Met mijn acties als Het Peukenmeisje kreeg ik veel reacties op mijn sociale media. Mensen wilden meehelpen. Overal in Nederland stonden er ‘peukenruimers’ op, inmiddels zijn er ook acties in andere landen. Ze delen met mij hoe ze in hun omgeving een steentje bijdragen en soms alleen al van hun eigen stoep zestig peuken weghalen.
Ik ben er zelf elke dag mee bezig en heb inmiddels meer dan een kwart miljoen peuken verzameld. De eerste jaren probeerde ik driehonderd peuken per dag te rapen, maar dat aantal heb ik een beetje losgelaten. Nog steeds probeer ik er zo veel mogelijk van straat te halen, maar ik mag ook best iets anders doen. Als ik ga winkelen met mijn dochter, maken we van tevoren afspraken. Want als ik in een winkelstraat eenmaal begin met rapen, komen we nooit bij de volgende winkel aan.” Facebook: Het Peukenmeisje

Volgende week: Dimple Sokartara organiseert vegetarische iftars.

  • Fotografie: Petronellanitta. Styling, haar en make-up: Ronald Huisinga. Stylingassistent: Juriaan Huijbregts. M.M.V.: Massimo Dutti (bloes), Dante6 (broek), Nolten (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden