recepten

BORRELPLANK met een mediterrane twist

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Voor wie niet te lang in de keuken wil staan maar wél indruk wil maken op gasten heb ik ultrakorte recepten, tips en ideetjes, met groots resultaat. We maken drie hele borreltafels vol, dus voor ieder wat wils. Proost! Liefs, Yvette

null Beeld

Geklopte geitenkaas met dukkah en rauwkost

Door de geitenkaas luchtig te kloppen ontstaat een perfecte dip voor allerlei soorten groenten en brood.

Voor 4 personen:
• 200 g zachte geitenkaas
• 3 el slagroom
• 30 g dukkah (verkrijgbaar bij grote supermarkten of Midden-Oosterse winkels, of online)
• zo’n 500 g groente naar keuze, zoals reepjes paprika, rettich, komkommer, wortel, radijsjes, bleekselderij, kleine roosjes (heel kort geblancheerde) bloemkool of broccoli

Bereiden: 5 min.
Kcal: 85 p.p. (alleen de dip)

Klop de geitenkaas in een keukenmachine tot een egaal, luchtig mengsel in een minuut of 2. Voeg de slagroom toe en klop nog 1 minuut mee. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Doe de geklopte geitenkaas en de dukkah in kommetjes en serveer met de rauwkost.

null Beeld

Warme olijven in snelle specerijenolie

Warm zijn olijven nog een stúk lekkerder, probeer maar eens!

Voor 4 personen:
• 1 tl korianderzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan
• 1 tl komijnzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan
• snuf chilivlokken
• 2 tenen knoflook, geplet
• schil van ½ citroen of sinaasappel, in dunne repen geschild met een dunschiller
• 250 g lekkere olijven, groen of zwart, met pit is het lekkerst

Bereiden: 5 min.
Kcal: 60 p.p.

Verwarm de olie met de specerijen, knoflook en citrusschil tot hij warm is, maar niet heet. Laat 10 minuten trekken op zo laag mogelijk vuur. Schep de olijven erdoor en serveer meteen. De overgebleven olie is perfect om brood in te dippen!

null Beeld

Dolma’s met yoghurt-citroendip

Dolma’s (bijvoorbeeld druivenbladeren gevuld met rijst) koop je gewoon kant en klaar, zodat dit hapje echt binnen een mum van tijd op tafel staat.

Voor 4 personen:
• 200 ml yoghurt, Griekse stijl
• rasp van 1 flinke citroen en sap van een ½ citroen
• snuf zout en flink versgemalen zwarte peper
• 1 tl korianderzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan, licht gemalen in een vijzel

Bereiden: 5 min.
Kcal: 50 p.p. (alleen de dip)

Meng de yoghurt met de helft van de citroenrasp en het -sap. Breng met zout en peper op smaak. Schep in een kommetje en bestrooi met de rest van de rasp en wat kort gemalen krokant korianderzaad. Geef er dolma’s bij om in de te dippen.

  • Fotografie: Dana Romina (ass.). Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Oscar de Lint. Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v.: de Bijenkorf, Dille & Kamille, HKliving, Marjoke de Heer, Sjakies

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden