recepten

BORRELPLANK voor de liefhebbers van vlees

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Voor wie niet te lang in de keuken wil staan maar wél indruk wil maken op gasten heb ik ultrakorte recepten, tips en ideetjes, met groots resultaat. We maken drie hele borreltafels vol, dus voor ieder wat wils. Proost! Liefs, Yvette

null Beeld

Warme ansjovisolie met bleekselderij-lucifers

Een soort ‘bagna cauda’, een beroemd gerecht uit Piemonte, Italië.

Voor 4 personen:
• 4 teentjes knoflook, in schijfjes
• 200 ml melk
• 6 ansjovisfilets
• 150 ml olijfolie
• 50 g roomboter
• de stelen van een kleine stronk bleekselderij, gewassen en in stukken van 4-5 cm gesneden

Bereiden: 30 min.
Kcal: 225 p.p

Kook de knoflook enkele minuten in de melk tot de teentjes zacht zijn. Zeef ze eruit. (Dit haalt de scherpte van de knoflook af, maar niet de smaak.) Hak de ansjovis klein. Verwarm de olie ongeveer 30 minuten met de ansjovis en de knoflook in een steelpan en houd hem tegen de kook aan, tot de visjes geheel zijn opgelost. Laat olie niet koken, dan wordt de knoflook bruin en bitter. Roer op het laatst de boter erdoor tot een egale gladde saus ontstaat. Giet de ansjovissaus in een aardewerken schaaltje en zet eventueel op een theelichtje. Geef de stukken bleekselderij erbij om door de warme dip te halen.

null Beeld

Verse ravioli-prikker met parmaham en pesto

Op een prikker ziet alles er meteen gezellig uit. Lekker met pesto.

Voor 4 personen:
• 1 pak verse ravioli (bijvoorbeeld formaggio e pomodoro, pak 250 g AH, versvak)
• 200 g parmaham
• prikkertjes
• 2 el pesto, naar smaak

Bereiden: 5 min.
Kcal: 190 p.p.

Kook de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en spoel ze onder koud water af. Laat goed uitlekken. Rijg een dot ham op een prikker en steek er een of twee (afhankelijk van het formaat) ravioli aan. Geef er een bakje pesto bij om in te dippen.

null Beeld

Radijsjes met boter en kruidenzout

Zo simpel, vreselijk lekker. Gebruik de tuinkruiden die je bij de hand hebt.

Voor 4 personen:
• 3 el fleur de sel
• 3 el zeer fijngehakte tuinkruiden (bijv. peterselie, dragon, dille, of naar smaak)
• 1 tot 2 bosjes radijs, mooi blad eraan gelaten, goed gewassen, worteltje eraf
• 75 g roomboter, op kamertemperatuur

Bereiden: 5 min.
Kcal: 120 p.p.

Maak het kruidenzout door de fleur de sel en de kruiden goed te mengen; giet in een klein schaaltje. Schep de boter in een ander klein schaaltje of op de plank, geef de radijzen erbij. Om ze eerst door de boter te halen en dan even in het kruidenzout te dippen.

null Beeld

Borrelglaasje garnalen met cocktailsaus en gerookte paprika

Een supersnelle miniversie van een garnalencocktail.

Voor 8 glaasjes:
• 125 g Hollandse garnalen
• snuf (gerookte) paprikapoeder
Voor de saus:
• 3 el dikke yoghurt
• 3 el mayonaise
• 1 el ketchup
• 1 tl mierikswortel
• de fijne rasp en het sap van 1 citroen
• een paar druppels tabasco, naar smaak
• een paar druppels Worchestershiresaus, naar smaak
• zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiden: 5 min.
Kcal: 110 per glaasje

Roer voor de saus alle ingrediënten door elkaar, proef goed of het naar smaak is. Vul 8 borrelglaasjes voor de helft met garnalen, giet de saus erop. Steek er een klein koffielepeltje in en bestrooi met een snuf (gerookte) paprikapoeder.

  • Fotografie: Dana Romina (ass.). Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Oscar de Lint. Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v.: de Bijenkorf, Dille & Kamille, HKliving, Marjoke de Heer, Sjakies

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden