null Beeld

“Ik wil niet dat onze dochters zulke dure cadeaus krijgen”

Amanda

Amanda (41): “Mijn broers zijn gek op mijn dochters. Ze nemen ze mee voor dagjes uit en geven mooie cadeaus. Heel lief, maar ik wil dat mijn kinderen leren sparen als ze iets graag willen hebben. Hoe maak ik duidelijk dat het wel wat minder mag?”

Rijkdom

“Wat is er nou fijner dan liefhebbende ooms die je dochters lekker verwennen? Als ze nou verder niet naar je dochters zouden omkijken, was het een ander verhaal. Ik zou gewoon genieten van deze rijkdom (en dan niet in materieel opzicht).”
Mireille

Koesteren

“Mooi toch dat je broers zo gek zijn op je dochters! Laat ze lekker, zo weten die meiden ook dat ze bij hen terechtkunnen als dat nodig is. Menig kind heeft deze situatie niet. Koester het. Opvoeden hoeven je broers niet te doen, dat is jouw taak.”
Ineke

Sparen voor later

“Als jij dit niet als prettig ervaart, zou ik dat bespreken met de ooms. Het bedrag dat je te veel vindt, kunnen ze wellicht voor je dochters op een spaarrekening zetten. Zo buig je hun vrijgevigheid om in iets waar je meiden later nog iets aan hebben. Daar kunnen de ooms toch haast geen bezwaar tegen hebben?”
Suzanne

Geen opvoeders

“Ooms en tantes zijn geen opvoeders, net zo min als oma’s en opa’s. Het opvoeden is aan u. Als u niet wilt dat uw dochters wennen aan al die cadeaus, kunt u ze regelmatig vertellen dat ze maar boffen.”
Ilja

En dit zegt de deskundige

“Je boft met broers die zo veel liefde en aandacht hebben voor jouw kinderen. Je dochters zullen vast genieten van de dagjes uit en de cadeaus op speciale dagen. Het is begrijpelijk dat jij niet wilt dat ze verwend worden, en dat je ze het belang wilt bijbrengen van sparen voor wat je graag wilt hebben. Ik zou tegen je broers zeggen dat je enorm waardeert wat ze voor je dochters doen, maar tevens je zorg uitspreken over de grootte van de cadeaus. Als je uitlegt dat het in het belang is van de ontwikkeling van je dochters om iets minder te geven, zullen ze daar vast begrip voor tonen.”
Monique de Graaf, coach & therapeut voor kinderen en volwassenen, moonjeugdcoach.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden