null Beeld

PREMIUM

“Mijn buurvrouw deelt álles in de buurtapp”

Chanan Foppen

Johanna (48):
“In coronatijd maakte ik een buurtapp aan om elkaar te kunnen helpen. We gebruiken ’m nog steeds: voor praktische zaken en om de buurtborrel aan te kondigen. Maar een van mijn buurvrouwen gebruikt de app om dagelijks te delen wat ze meemaakt. Dat is niet de bedoeling. Hoe ga ik hiermee om?”

Luisteren

“Kennelijk is de bewuste buurvrouw eenzaam en wil ze graag haar verhalen delen. Ik zou zeggen: ga eens op bezoek en luister naar haar. Vertel haar vervolgens dat de buurtapp eigenlijk voor andere zaken bedoeld was en dat ze voor haar verhalen beter een andere groep of Facebook kan gebruiken.”
José

Tweede groep

“Maak haar duidelijk dat deze app daar niet voor is. Ze kan eventueel een tweede groep voor dit soort dingen aanmaken voor buren die daar wel behoefte aan hebben.”
Debby

Regels

“Nu alle beperkingen rond corona voorbij zijn, kun je om die reden de app opheffen. Als je dat niet wil, zit er niets anders op dan de buurvrouw erop aanspreken. Of stel regels op voor meedoen aan de app.”
Anja

Praatje

“Het ligt eraan wat ze precies deelt en hoe oud ze is. Als ze alleen is, zit ze waarschijnlijk verlegen om een praatje. Daar is zo’n app toch ook voor?”
Marielle

Dit zegt de deskundige

“Jullie zijn de groep gestart in coronatijd met een duidelijk doel: elkaar helpen. Inmiddels is de situatie veranderd, maar is de app er nog steeds. Spreek met elkaar af hoe jullie nu met de buurtapp omgaan. Breng het bijvoorbeeld ter sprake tijdens een buurtactiviteit. Neem dan niet alleen standpunten in: ik vind dit, jij vindt dat, maar kijk ook welke behoeften eronder liggen. Waar de een meer sociaal contact wil, wil de ander dat misschien minder, of op een andere manier. Als je dat van elkaar begrijpt, vind je sneller een gezamenlijke oplossing. Bijvoorbeeld twee buurtapps: één voor praktische vragen en activiteiten en één voor sociale contacten. Of de afspraak dat buren die meer persoonlijk contact willen, vaker bij elkaar op de koffie gaan. Het is niet jouw probleem, maar een vraag voor de hele groep. Als beheerder van de app kun je wel het initiatief nemen voor een gesprek. Vraag eventueel iemand uit je omgeving om te helpen.”
Iris van Dongen, adviseur/trainer communicatie & buurtbemiddelaar, lichtblauwcommunicatie.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden