PREMIUMRecept

Orecchiette met basilicumolie en zelfgemaakte kipgehaktballetjes

null Beeld Jan Luijk, Roxanne van Weerden (ass.)
Beeld Jan Luijk, Roxanne van Weerden (ass.)

Basilicumolie vermengd met het sap van de tomaatjes is een heerlijke pastasaus.

Yvette van BovenJan Luijk, Roxanne van Weerden (ass.)

Voor 4 personen

Basilicumolie
• 15 g basilicum, de blaadjes
• 100 ml milde olijfolie
• 1 el appelciderazijn
• 1 teen knoflook
• Zeezout en versgemalen ­zwarte peper

Kipgehaktballetjes
• 350 g kipgehakt (kant-en-klaar of ­kipdijfilet gemalen tot gehakt in de ­keukenmachine)
• 1 rode ui, zeer fijn gesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 groene jalapeño, zaadlijsten ­verwijderd, fijngehakt
• 2 el milde olijfolie

Verder nodig
• 600 g cherrytomaten, rode of een mix van rood en geel, ­gehalveerd
• 400 g orecchiette

Bereiden: 30 min. Kcal.: 650 p.p.

Pureer in een hoge beker of kom alle ingrediënten voor de basilicumolie met een staafmixer tot een gladde olie. Meng deze met de cherrytomaten en laat staan tot gebruik. Dit mag ook ruim van tevoren, ze mogen best wat langer marineren! Meng goed alle ingrediënten voor de ­gehaktballetjes, behalve de olijfolie, en vorm balletjes met natte ­handen (zodat ze niet gaan plakken) ter grootte van een walnoot. Verhit de olie in een koekenpan op ­middelhoog vuur en bak de balletjes in 7-9 min. gaar en bruin. Kook ondertussen de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af, maar bewaar een scheutje kookvocht.
Meng de gemarineerde cherry­tomaatjes met aanhangende olie door de hete pasta en voeg een scheutje kookvocht toe zodat een mooie saus ontstaat.
Schep de orecchiette met t­omaatjes in een grote schaal en leg de ­gehaktballetjes erop.

Styling: Ingrid van Kuringen. | Foodstyling: Yvonne Jimmink. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Broste Copenhagen, Dille & Kamille, La Folie Antiek, Sissy-Boy Homeland, Van Manen aan Tafel

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden