PREMIUMtuin

Weinig werk, wél een mooie tuin: zo pak je dat aan

null Beeld

Met een slim plan en een beetje vertrouwen in Moeder Natuur heb je met twee vingers in de neus al een prachtige tuin. Fijn, want dan blijft er meer dan genoeg tijd over om er maximaal van te genieten.

Rachel Lancashire

De juiste plant op de juiste plek

Natuurlijk kun je de omstandigheden aanpassen aan de plant, maar dat is veel werk. Andersom is handiger. Steek wat tijd in het uitzoeken van de grondsoort en hoe de water-, licht- en windsituatie in de tuin zijn. Kies daar vervolgens planten bij. Dat scheelt een hoop gedoe, frustratie en tripjes naar het tuincentrum.

Minder wieden & wateren

Als de bodem bedekt is met dichte beplanting of bodembedekkers, krijgt onkruid minder kans en houdt de grond meer vocht vast, waardoor water minder snel verdampt. Bedek de grond aan het begin van het seizoen met organisch materiaal, zoals bladcompost of een mulchlaag. Dat is meteen ook goede voeding voor de planten.

Even geduld a.u.b.

Wacht even met spuiten van allerlei middeltjes. Als er veel luizen zijn, reageert de natuur daar namelijk vanzelf op. Als het luizenaanbod groot is, komen er vanzelf meer lieveheersbeestjes die ze opeten. Een sterke plant kan best een paar weekjes tegen wat extra gasten, meestal verdwijnen ze vanzelf. Een flinke regenbui helpt trouwens ook.

Erken je meerdere

Last van slakken, maar toch graag ridderspoor in de tuin? Je kunt natuurlijk (bio)korrels strooien of elke avond met een zaklamp de tuin in om slakken uit de planten te pulken, maar die strijd win je niet. Leer tuinieren binnen de beperkingen die er zijn. Dat scheelt echt veel tijd. Ga voor monnikskap in plaats van ridderspoor. Daar zijn slakken veel minder dol op.

null Beeld
null Beeld

Keuzes, keuzes

Zelfs met een duidelijke wenslijst en kennis van de beperkingen in de tuin, is het aanbod tuinplanten overweldigend. Gelukkig zijn er websites waarop je kunt invoeren waaraan de beplanting moet voldoen, waarna er een handige lijst met opties uitrolt. appeltern.nl op de website van de Tuinen van Appeltern staat een zeer bruikbare plantenencyclopedie. rhs.org.uk/plants de Find a Plant-functie op de (Engelstalige!) website van de British Royal Horticultural Society is ongeëvenaard.

Grondig onderzoek

Grondsoort: doe de ‘kneedproef’ om uit te vinden of je op zand, leem of klei tuiniert. Een goeie uitleg hierover is online te vinden. velt.nl.
pH-waarde: met een bodemtestkitje is eenvoudig de zuurgraad van de grond te bepalen.
In de buurt: boom- en plantsoorten die het goed doen in de nabije omgeving zullen het in jouw tuin ook naar hun zin hebben. Ook de grondsoort kun je hieruit afleiden.
Type onkruid: welk onkruid groeit er in de tuin? Veel distels? Dan vindt verre achterneef de kogeldistel het daar ook fijn.

Tegel eruit, plant erin

Niet alleen mooi en goedkoper, maar ook beter voor de afwatering en warmteregulering. Aan één vierkante meter planten heb je onder aan de streep minder werk dan één vierkante meter tegels.

null Beeld
null Beeld

Sabine Sloothaak-Niessen van PuurGroen Advies en Begeleiding is beplantingscoach en ontwerper van natuurlijke tuinen. Volg haar via Instagram: @sabinepuurgroen

 1. Niet poetsen
  “Ruim de tuin aan het eind van het groeiseizoen niet op. Dood materiaal beschermt de bodem en allerlei dieren overwinteren erin. Verwijder pas in het voorjaar eventueel blad en takken die nog niet zijn vergaan. Doe als tuinarchitect Piet Oudolf: hij laat in zijn beplantingen ook het sterven van de planten zien. Knip planten niet meteen af als ze zijn uitgebloeid. Dat scheelt werk én zorgt voor een mooi winterbeeld.”
 2. Denk aan de vierde dimensie
  “Een tuin heeft vier dimensies: lengte, breedte, hoogte en tijd. Die laatste is lastig, maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden, vooral als je bomen en heesters gaat kiezen. Zo’n ding groeit en je wilt niet constant aan het snoeien zijn.”
 3. Ga voor dichtbij
  “Kies planten die je in de natuur dicht bij huis tegenkomt. Deze planten groeien hier van nature en hebben geen hulp nodig, dus ook niet in je tuin.”
 4. Kies voor vast
  “Ga voor vaste planten, want die komen elk jaar vanzelf weer terug. Het enige wat je hoeft te doen, is begin april de uitgebloeide bloeiaren wegknippen en eventueel wat mest geven.” @sabinepuurgroen
null Beeld

Minder maaien

Steeds meer mensen kiezen voor een romantische bloemenweide in plaats van een strak lapje groen. Fijn voor insecten, en de grasmaaier kan op Marktplaats. vlinderstichting.nl voor tips bij het aanleggen van een bloemenweide. cruydthoeck.nl hier staat per grondsoort in de tuin het juiste bloemenweidemengsel vermeld.

Giet niet

Planten die op de juiste plek staan en goed zijn aangeslagen, kunnen best tegen een beetje droogte. Alleen in extreme gevallen hoef je deze zelf water te geven. Planten in potten hebben wel extra water nodig, die kunnen hun wortels niet dieper sturen dan de bodem van de pot. Wie minder werk wil, zet (winterharde) planten niet in potten, maar in de volle grond.

Op eigen erf

Heen en weer rijden naar het tuincentrum voor zakken compost? Wachten tot de gemeente het snoeiafval komt ophalen? Bespaar jezelf (deels) de moeite en houd het in eigen tuin:

• Verzamel afgevallen blad, knip niet-houtig tuinafval klein (of rijd er een paar keer met een grasmaaier overheen) en maak er mulch of compost van.

• De grotere takken gaan op een takkenril achter het schuurtje. Daar houden egels en vogels van én het is een prima overwinteringsplek voor insecten.

Lui tuinieren

De Luie Tuinman in het Drentse Ruinen is een bezoektuin van meer dan een hectare, onderverdeeld in vijfentwintig tuinen met elk een eigen sfeer en thema. Eigenaren Jan en Nicolette Nauta tuinieren ‘lui’, wat in een tuin van meer dan een hectare natuurlijk een relatief begrip is. In de tuin groeien in totaal tweehonderd verschillende soorten planten. Dat is weinig voor de grootte van het terrein.
deluietuinman.nl

null Beeld
null Beeld

Betrouwbaar type

De schildpadbloem (penstemon) is een makkelijke plant die tegen een stootje kan en maanden achter elkaar bloeit. Ook fijn: slakken houden er niet van.

Tien geboden voor een luie tuin

1. Werk met een selectie van betrouwbare vaste planten
2. Werk samen met het weer
3. Zorg dat de grond bedekt is
4. Geef vogels en egels de ruimte
5. Plant wat eenjarigen voor kleur in de tuin
6. Gebruik zelfgemaakte compost voor een actief bodemleven
7. Grijp direct in bij ziekten of plagen
8. Renoveer de tuin eind augustus
9. Laat de tuin in de winter met rust
10. Geniet!

Dingen die je ook kunt laten:

• Wieden en schoffelen
• Sproeien en gieten
• Snoeien en omspitten
• Gras maaien
• Blad opharken en afvoeren
• Kunstmest strooien en gif gebruiken
• De tuin ‘winterklaar’ maken

null Beeld
null Beeld

Er zijn veel eenjarigen die je met weinig moeite zelf kweekt. Dit zijn de favorieten van tuinontwerper Judith van Lent van Studio May & June

No stress-bloeiers

Er zijn veel eenjarigen die je met weinig moeite zelf kweekt. Dit zijn de favorieten van tuinontwerper Judith van Lent van Studio May & June

Zonnebloem

“Een ontzettend makkelijke zaaier, zowel om voor te zaaien als direct in de grond. Van de vertakkende soort kun je de hele zomer lang bloemen plukken. Omdat ze zo groot zijn, kun je er ook nog eens heel snel een leegte mee vullen. Denk aan de ‘Ruby’ of ‘Italian White’.”

Damastbloem

“Lijkt een beetje op judaspenning, maar is wat kleiner, wringt zich makkelijker tussen andere planten én bloeit langer. Een topper in een veldboeket.”

Duifkruid

“Bloeit de hele zomer en is een genot voor vlinders en grotere insecten. Duifkruid is er in meerdere kleuren en kan direct in de grond worden gezaaid. Deze bloem wil zich ook nog wel eens een beetje uitzaaien. Dat vinden we natuurlijk geen probleem.”

null Beeld

Easy peasy

Zelf eenjarige bloemen en planten kweken kost vaak tijd en moeite. Veel makkelijker is het om het zaai- en verspeenstadium over te slaan en rond half mei jonge plugplantjes bij een goeie kweker te kopen. Ook fijn: je kunt er precies zo veel kopen als je nodig hebt, want bij zelf zaaien is het altijd maar afwachten wat er opkomt: de ene keer niks, de andere keer zit je met vijftig tomatenplanten.

Fotografie: GAP Photo’s, Hanke Arkenbout, Shutterstock, Stocksy

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden