null Beeld

PREMIUM

Elsbeth: ‘‘Bij het monument van de Bijlmerramp krijg ik nog altijd kippenvel’’

Elsbeth Drijver (55) is coördinator tekstredactie. Met haar man André heeft ze twee zoons (21 en 17) en een dochter (19).

Elsbeth Drijver

Kippenvel

Op 4 oktober 1992 was ik met mijn toenmalige vriendje Simon in Californië. In Carpinteria, om precies te zijn, op het jaarlijkse Avocado Festival. Een hoop gekkigheid natuurlijk, want rare jongens, die Amerikanen. Bij een kiosk checkte ik de krantenkoppen van de USA Today om te zien wat er speelde in de rest van de wereld. Mijn oog viel op een artikeltje: ‘Plain crashed in Amsterdam’, stond erboven. Ik schrok me rot, waar dan? In de Bijlmer dus. Hoewel ik de journaalbeelden veel later zag en op grote afstand, was meteen duidelijk hoe immens deze ramp was.

Jaren later streek ik zelf neer in de Bijlmer en woon ik met mijn gezin al ruim twintig jaar vlak bij de plek waar het vrachttoestel van El Al zich in twee flats boorde en 43 mensen omkwamen. Als ik het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers en ‘De Boom Die Alles Zag’ zie, krijg ik nog steeds kippenvel. Niet vanwege die krantenberichten en journaalbeelden van toen, maar omdat de verhalen blijven komen. Nog steeds. Van nabestaanden, van hulpverleners, van bewoners die hebben moeten leren leven met de Bijlmerramp.

Nu, dertig jaar later, geen krantenberichtje, maar het ontroerende verhaal van Marléne Truideman over hoe zij na haar grote verlies op 4 oktober 1992 weer heeft leren stralen.

null Beeld

Volgende week in Libelle: 30 jaar na de Bijlmerramp – Marléne verloor haar beide kinderen bij de Bijlmerramp

Vanaf 29 september ligt de nieuwe Libelle in de winkel en is een dag ervoor al digitaal te lezen!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden