column Rachel (Specials) Beeld Libelle
column Rachel (Specials)Beeld Libelle

Rachel: “Een van de gasten vroeg zich af waarom ik kontjes bij de thee serveerde”

Rachel Lancashire

In de familie van Rachel lijkt het talent voor bakken een generatie te hebben overgeslagen.

Mijn oma was de toetjeskoningin. Rijst­pudding, stoofpeertjes, appeltaart met zelfgemaakte custard... En tussen het eten en de afwas schoof ze vaak nog gauw koekjes in de oven, die we vervolgens bij de koffie ­opaten. Mijn eigen bakkunsten steken er nogal ­droevig bij af. Cakes zijn lang niet altijd gaar in het midden, taarten komen veelal scheef uit de oven en ik cremeer regelmatig mijn crème brûlées. Het allergênantst was de high tea die ik ooit organiseerde. Ik had cakejes gemaakt met aardbeienvulling, die niet goed was ­afgekoeld voordat ik er roze glazuur op goot. Door de implosie die dat teweegbracht, hadden alle cakejes een gat in het midden, waarop een van de gasten zich hardop afvroeg waarom ik kontjes bij de thee serveerde.

Oma overleed toen ze diep in de negentig was. Mijn tante stelde voor om na de uitvaart een koffietafel te organiseren waarvoor alle kinderen en kleinkinderen een taart uit het receptenschriftje van oma zouden bijdragen. Ik kreeg de tulband toebedeeld. Het zou mooi zijn geweest als oma er postuum voor had ­gezorgd dat-ie perfect lukte, maar helaas moest ik ’m in etappes uit de bakvorm bikken.

Gelukkig herinnerde ik me op dat moment wat oma ooit zei toen er zich een door mij veroorzaakte bakramp in haar keuken had voltrokken. “Och kiend, woar ’t terech kump, hangen ook geen schilderi’jen...” Ik lijmde de brokken tulband aan elkaar met glazuur, bedolf ’m onder een laag poedersuiker, stapelde ’m vol aardbeien, en zette ’m een beetje achteraan op het buffet.

Oma’s baktalent mag ik dan misschien niet hebben geërfd, maar garneren en serveren gaan me prima af. De tulband zag er na de make-over zo indrukwekkend uit dat mijn tante besloot dat ik oma’s receptenschriftje mocht hebben. Uit dat schriftje bakt mijn dochter tegenwoordig bijna wekelijks rijstpudding, koekjes en tulbanden – die ­moeiteloos uit hun bakvorm glijden.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden