null Beeld Maikel Thijssen
Beeld Maikel Thijssen

PREMIUM

“Toen mijn zusje overleed, haalde ik troost uit literatuur”

Marije Tolman illustreerde en schreef het kinderboekenweek-prentenboek Egalus. Welke boeken en tekenaars hebben haar gevormd?

Maartje FleurMaikel Thijssen
null Beeld

Egalus is door mijn dochter bedacht: een egel die het bos beschermt met zijn harkje. Toen ik werd gevraagd het prentenboek te maken met als thema ‘Gi-ga Groen’ dacht ik meteen aan die egel met de boodschap dat geluk vaak heel dichtbij is. Het is vooral een humoristisch boek. Egalus, Marije Tolman (CPNB)

null Beeld

Een collega die ik erg bewonder is de Australische tekenaar Shaun Tan. Zijn tekeningen zijn wat surreëel, waardoor je in de war raakt. Verhalen uit de binnenstad vind ik zijn beste boek, over de band tussen mensen en dieren. € 19,99 (Querido)

null Beeld

Het prentenboek O, wat mooi is Panama van Janosch was voor mij de aanleiding om boeken te gaan illustreren. Kleine beer en Tijger gaan op zoek naar Panama, waar het leven mooier is en het altijd naar bananen ruikt. Uiteindelijk ontdekken ze dat thuis toch de fijnste plek is. € 14,95 (Lemniscaat)

null Beeld

De Schepping van Bart Moeyaert heeft me door een moeilijke tijd geholpen. Toen mijn zusje acht jaar geleden overleed was ik radeloos. Literatuur en theater bleken heel troostrijk. Ontroerend en met humor vertelt Moeyaert onder meer over het loslaten van het leven. € 34,50 (Querido)

null Beeld

Een zinnetje dat vaak door mijn hoofd schiet, komt uit De Griezels van Roald Dahl. ‘Als iemand lelijke gedachten heeft, ga je dat vanzelf aan zijn gezicht zien. Iemand die mooie gedachten heeft kan nooit lelijk zijn.’ Door mijn werk observeer ik ook altijd. € 14,99 (De Fontein)

null Beeld

Het laatste boek dat me emotioneerde was Zwerveling van Peter van den Ende. Over een papieren bootje, gevouwen aan boord van een schip, en dan voorzichtig te water gelaten. Een avontuur zonder tekst, in adembenemende zwartwitpentekeningen verteld. € 23,99 (Querido)

null Beeld

Misschien wisten ze alles van Toon Tellegen had ik graag willen illustreren. Zijn dierenverhalen zijn ongeëvenaard, magisch, met ontroerende en hilarische zinnen. In deze ‘bijbel’ staan alle verhalen over Eekhoorn en Mier. Mance Post heeft het geïllustreerd. Ik ben jaloers! € 25,99 (Querido)

null Beeld

Het laatste boek dat ik heb gelezen is De biografie van een vlieg, van Jaap Robben, geïllustreerd door Paul Faasen. Een juweeltje met onverwachte wendingen, eigentijdse tekeningen en een linnen omslag. € 14,99 (Loopvis)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden