PREMIUMslank weekmenu

Zondag: Stamppot rauwe andijvie met pulled chicken

null Beeld

Gewoon een beetje lief zijn voor jezelf met een week lang lekkere én light nazomergerechten. Van hazelnootrisotto tot visstoof, van avocadosalade tot Engels ontbijt. Enne… iemand nog een mocktail?

Ans de Vree

Ontbijt

Quinoa met gebakken appel

Voor 1 persoon: Breng 150 ml amandelmelk aan de kook met 75 g quinoavlokken en een snuf kaneel. Doe een deksel op de pan, zet het vuur zo laag dat de melk net blijft koken en kook 5 min. Snijd 1 appel in acht partjes en verwijder het klokhuis. Giet 1 tl ahornsiroop in een koekenpan en bak de appel hierin zacht tot hij begint te karamelliseren. Schep de quinoa in een kom, leg de appel erop, bestrooi met kaneel en 1 el gehakte ongepelde amandelen.
Bereidingstijd: 15 min. Kcal.: 406

Tussendoor

Cappuccino met rijstwafel

Besmeer 1 rijstwafel met 1 el light cream cheese en beleg met 50 g geprakte blauwe bessen. Garneer met 1 tl lemon curd. Drink er 1 beker cappuccino met volle melk bij.
Kcal.: 142

Lunch

Linzensalade met zalm

Voor 1 persoon: spoel 200 g linzen uit blik af en doe ze in een pan met 2 gekookte bietjes in partjes. Warm op laag vuur wat op. Meng 4 el magere Griekse yoghurt, 1 tl citroensap en 1 gehakt takje dille. Schep de lauwe groenten op een bord, verdeel er 20 g gerookte zalm over en druppel de dressing eroverheen. Garneer met extra dille.
Bereidingstijd: 20 min. Kcal.: 385

Tussendoor

Appelcidercocktail

Doe 200 ml appelcider, ½ el appelazijn, 1 el limoensap, enkele muntblaadjes, een snuf kaneel en wat ijsblokjes in een pot met deksel en schud 20 seconden. Schenk de cocktail in een glas en garneer met 1 kaneelstokje en 1 schijfje sinaasappel.
Kcal.: 113

Diner

Stamppot rauwe andijvie met pulled chicken

Voor 4 personen:

  • el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl kardemonpoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • mespunt nootmuskaat
  • mespunt kruidnagel
  • 2 tl harissa
  • 2 tl tomatenpuree
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 tl suiker
  • 4 kippenbouten (circa 800 g)
  • 1 bakje gemengde paddenstoelen,
  • schoongeborsteld

Andijviestamp:

  • 800 g kruimige aardappelen
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 75 ml kookroom light
  • Zout en peper
  • 1 struik andijvie, gewassen en grof gesneden

Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui 4 min. zachtjes. Bak de knoflook 30 seconden mee. Voeg de droge kruiden toe en bak zacht 1 min. tot alles lekker gaat ruiken. Voeg harissa, tomatenpuree, azijn en suiker toe, roer goed en schenk er 100 ml water bij. Roer tot het een gladde saus is. Leg de kippenbouten in 1 laag op het kruidenmengsel, leg een deksel op de pan en laat 30 min. smoren op laag vuur. Draai de bouten om en smoor nog 30 min. Haal de kip uit de pan en laat de paddenstoelen 5 min. doorwarmen in de saus. Verwijder het vel van de kippenpoten en trek het vlees los met 2 vorken. Voeg dit toe aan de saus om weer op te warmen. Kook intussen de aardappels voor de stamp gaar in circa 15 min. en stamp ze grof met de nootmuskaat, kookroom, zout en peper. Schep de andijvie erdoor. Serveer de stamppot met een schep saus.
Bereidingstijd: 75 min. Kcal.: 513 p.p.

Dagtotaal: 1559 kcal.

Receptuur: Ans de Vree | Fotografie: Ernie Enkelaar | Styling: Hanna van den Bos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden