PREMIUMnooit verwacht, toch gevonden

Merel (48): “Mijn familie leren kennen voelde als thuiskomen”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Merel Rodriguez (48) komt oorspronkelijk uit Colombia en vond onlangs door een DNA-test haar biologische familie. Met haar tante Pilar (67) heeft ze inmiddels een goede band.

Merel BronsPetronellanitta

Merel: “Alsof er rust is gekomen, terwijl ik niet eens wist dat ik die onrust in me had. Weten wie mijn familie is, voelt als thuiskomen. Eindelijk. Ik heb altijd geweten dat ik geadopteerd ben. Het verhaal was dat ik als vondeling in een weeshuis terecht was gekomen. Daar had ik vrede mee. Wel was ik altijd benieuwd of ik nog familie had in Colombia, want in mijn adoptiepapieren stond een opmerking waaruit kon worden opgemaakt dat ik een zus had. Ik ben ruim twintig jaar geleden met mijn moeder naar Colombia gereisd om daar eens verder in te duiken. Omdat bepaalde dingen daar anders zijn geregeld dan hier, kwam ik niet verder dan een blik in het weeshuis waar ik vandaan kwam. Ook daar heb ik me destijds bij neergelegd.”

DNA-test

“Steeds vaker zag ik wel de reclames van MyHeritage voorbij komen, een databank waar je je kunt inschrijven als je via een DNA-test meer te weten wil komen over je afkomst. Ik vond dat wel interessant en meldde me aan. Al snel zag ik dat er verre familie van mij in die databank stond, maar daar deed ik verder niks mee. Tot er opeens een match kwam met een volle nicht uit Colombia, de dochter van mijn oom. Ik nam contact met haar op en zij linkte me aan Pilar, haar tante die in Zweden woonde en wellicht meer zou weten over mijn afkomst. Met Pilar had ik meteen zo’n klik dat we urenlang aan de telefoon hingen. Ze was oprecht geïnteresseerd in mij en mijn verhaal. Ik voelde vanaf het eerste moment zo veel warmte. Ze vertelde me dat haar zus waarschijnlijk mijn moeder was. Die zus was in 1996 al overleden, maar had wel een zoon en een dochter gekregen. In de familie stond ze bekend als een ­partygirl en ze had op een bepaald moment het contact met haar familie verbroken. Om bevestigd te krijgen wat we dachten, deden mijn nichtjes in Colombia en mijn tante in Zweden een DNA-test. Toen ik de match in de app van MyHeritage zag, wist ik zeker dat zij echt mijn tante was. Het was de ­bevestiging waarop ik al hoopte. Ik vond het al zo fijn om met deze warme, lieve vrouw in contact te zijn en nu ­bleken we nog close familie ook. De eerste dag na dit bericht was ik zo van de leg van opwinding en ontlading dat ik alleen maar kon huilen.

Inmiddels ben ik met mijn negentienjarige zoon Rocco bij mijn oom en tante in Zweden op bezoek geweest. Het was raar en vertrouwd tegelijk. De manier waarop ze praat, de gebaren die ze maakt: ik zag zo veel dingen die ik ook doe. We zijn alle­bei extreem opgeruimd en we hadden zelfs een paar dezelfde accessoires in huis staan. We hebben ­afgelopen zomer samen Colombia bezocht en daar heb ik de rest van de familie ontmoet. Ook dat was een feest van herkenning. Het is alsof alles in mijn leven nu op z’n plek valt.”

Pilar: “Via mijn nicht in Colombia kreeg ik opeens te horen dat we familie bleken te hebben in ­Nederland. Een nichtje Merel en haar zoon Rocco! Merel was benieuwd naar haar afkomst en mijn nicht dacht dat ik haar wel meer kon vertellen. Zo ontstond ons eerste contact. We hebben ongelooflijk veel gebeld en zijn stukje bij beetje de ­puzzel van haar geschiedenis gaan leggen. Zij zou een dochter zijn van mijn zus Lilia die jaren geleden was ­overleden. Doordat de andere nichtjes en neefjes en ikzelf ook DNA-tests deden, konden we dit met ­zekerheid vaststellen. Dat Merel en haar zoon bij ons in ­Zweden waren, vond ik natuurlijk heel speciaal. Het gekke was dat ik al vanaf het eerste moment een vertrouwd gevoel bij ze had toen ik ze van het vliegveld ophaalde. In de dagen erna zag ik keer op keer zo veel van onze familietrekken terug. We ­spreken elkaar elke week wel een keer en we ­leren elkaar nog steeds een beetje beter kennen. Die bloedband is er, dat voel ik aan alles.”

M.m.v. Zara (jurk), Leg Avenue (panty), Toral via Omoda (laarzen) | Tekst: Merel Brons | Fotografie: Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden