PREMIUMniks klein knopje

Deze verrassende dingen wist je nog niet over de clitoris

null Beeld

De clitoris is dé plek where the magic happens. Voor een fijn seksleven is het dus belangrijk om te weten hoe dit genotsorgaan in elkaar zit. “Het is onzin om te denken dat er iets mis is met jóu als je niet klaarkomt door penetratie.”

Margriet Prikken

Eveline (52): “Voor mijn scheiding heb ik drie serieuze partners gehad: twee keer een vriend en tot voor kort een echtgenoot. Die relaties waren in het dagelijks leven prima, maar in bed was het voor mij weinig opwindend. Dat heb ik altijd vreemd gevonden, want ik hou van seks. Al sinds mijn puberteit fantaseer ik en kan ik mezelf redelijk makkelijk bevredigen. Helaas lukte dat niet met een partner. Ze deden wel hun best om het mij naar de zin te maken, maar eigenlijk nooit op een manier die ik prettig genoeg vond. Dus maakte ik het vooral hén naar de zin.

null Beeld

De seks had meestal als doel: penetratie. En dat bezorgde mij geen hoogtepunt. Ik durfde ook niet duidelijk te maken wat ik wilde, waarover ik fantaseerde en wat ik nou echt opwindend vond. En het benoemen van de clitoris en hoe ze die aan moesten raken vond ik al helemaal gênant. Dus accepteerde ik maar dat bevredigende seks met een partner niet voor mij was weggelegd.”

Opwinding

“Vrouwen hebben evenveel zin en vergelijkbare mogelijkheden voor seksueel plezier als mannen”, zegt klinisch psycholoog-seksuoloog Marieke Dewitte. “Alleen vrijen veel stellen niet op een manier die ook voor de vrouw stimulerend is.” Dewitte is verbonden aan de Universiteit van Maastricht en doet onderzoek naar seksuele opwinding bij stellen. “De meeste seksuele problemen hebben te maken met een gebrek aan opwinding.” En daar doen vrouwen zichzelf tekort, vond ook seksuoloog Ellen Laan die in januari 2022 overleed. Zij was een belangrijke voorvechter van het vrouwelijk genot en zei erover: “Vrouwen zijn meestal de plezierverschaffers en niet de plezierontvangers. Als vrouw plaatsen wij het plezier van de ander boven het eigen plezier.” Precies dus wat Eveline ervaarde in haar relatie; zij zorgde voor haar partner en maakte zichzelf minder belangrijk.

Dág vooroordelen!

Seksuoloog Lotte Sierens rekent in haar boek It’s all about the clit af met alle vooroordelen over vrouwelijk genot in het algemeen en de clitoris in het bijzonder. Inclusief wat belangrijke lessen over masturbatie en seksuele beleving in tips en opdrachten om alleen of samen met een partner te proberen.
€ 22,99 (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts)

Kuis

Hoe komt het dat vrouwen zich ‘ondergeschikt’ opstellen als het gaat om seks? Waar is de emancipatie? Dat heeft grotendeels te maken met genderrollen in onze maatschappij, die worden gevoed door de opvoeding thuis en biologieles op school. Dewitte: “Veel vrouwen leerden in hun jeugd: bewaak je grenzen, trap op de rem en houd die testosteronbommen op afstand. Ze krijgen daardoor het idee dat ze moeten uitkijken. Vrouwen leren dus vooral nee zeggen tegen seks, in plaats van ja. Daarnaast werd ook voor anderen zorgen als taak van meisjes gezien. En dat zie je terug in bed.” Dat herkent Eveline wel. “Ik ben nogal beschermd opgevoed. Over seks werd nooit gesproken, maar mijn moeder zei wel: ‘Word niet losbandig. Kijk uit wat je doet, want ze moeten geen gekke dingen over je gaan zeggen. Tja, dan krijgt seks toch een negatieve lading. Ik was dus altijd wat terughoudend met mannen op dat gebied.” Naast opvoeding was er de biologieles die nogal kuis was. “Lange tijd leerden we dat de vagina de vrouwelijke tegenhanger was van de penis, maar dat klopt niet”, stelt klinisch psycholoog-seksuoloog Dewitte. “Natuurlijk, beide lichaamsdelen zijn nodig om kinderen te verwekken. Maar terwijl de penis ook een genotsorgaan is, is de vagina vooral een geboortekanaal. Bij vrouwen is het de clitoris die genot geeft. Díe is dus gelijkwaardig aan de penis.”

null Beeld

G-spot

En dus moeten die twee ook hetzelfde worden behandeld, was jarenlang de boodschap van Ellen Laan. “We vinden het logisch dat mannen niet klaarkomen als de penis niet wordt gestimuleerd. Waarom verwachten we dan dat vrouwen een hoogtepunt bereiken zonder stimulatie van hun genotsorgaan? Veel vrouwen denken ten onrechte dat er iets mis met hen is als ze niet klaarkomen door penetratie.” Maar dat is onzin, want in de vagina zitten weinig zenuwen. Vrouwen hebben stimulatie van de clitoris nodig om seksuele opwinding en een orgasme te ervaren. Maar hoe zit dat dan met die bejubelde G-spot? Die zit toch ín de vagina? “Wat wij de G-spot noemen is eigenlijk de achterkant van de clitoris, zo’n vijf centimeter naar binnen”, zegt DeWitte. “Die gevoelige zone kan worden gestimuleerd met een kom-kombeweging door de vingers, maar voor zeventig procent van de vrouwen is dat niet genoeg voor een orgasme.” Rechtstreekse stimulatie van de buitenkant van de clitoris is voor de meeste vrouwen het opwindendst, weet de seksuoloog. Aanraking daar maakt de kans op een orgasme veel groter.

null Beeld

Ontdek jezelf en je clitoris

De clitoris is dus het gevoeligste plekje. Vervolgens is het belangrijk te weten hóe die aangeraakt moet worden. Niet elke partner is van nature een goede minnaar, zo lijkt het. “Er zijn geen goede of slechte minnaars”, protesteert Dewitte. “De ene vrouw wil dit, de andere dat, maar dat kan hun partner niet zomaar weten. Veel vrouwen stellen zich passief en afhankelijk op, alsof de ander maar moet aanvoelen wat zij leuk vinden. Ontdek het eerst bij jezelf.” Masturbatie dus. Met vingers, vibrator en opwindende verhalen, filmpjes of podcasts bijvoorbeeld. Zo komen vrouwen te weten of ze zachte of stevige stimulatie prettig vinden, en op welke plek en in welk tempo precies. Ook ontdekken ze de fantasieën die hen opwinden. Als ze dat vervolgens bespreken met hun partner, kan seks voor beiden prettiger worden. Wel belangrijk is het volgens Dewitte dat vrouwen zichzelf meer op de voorgrond zetten, dus hun partner ook even ‘loslaten’ tijdens het vrijen om zelf beter te kunnen genieten.” Voor Eveline is dat te kort door de bocht. “Ik wist best wat mij opwond, maar erover praten, mezelf vooropstellen? Ik zou niet weten hoe. Ik voel me daar echt niet vrij in. Destijds was ik ook bang dat mijn man zich beledigd zou voelen omdat hij toch zijn best deed.” Dat herkent Dewitte ook uit de praktijk. “De beste manier om je wensen duidelijk te maken is dan ook vanuit een positieve ik-boodschap: ik vind het fijn als… en niet: wat jij doet vind ik niet leuk.” Verder adviseert ze een aanleiding te zoeken om over seks te praten, zoals een krantenartikel. Ook samen naar een website met seksspeeltjes of porno kijken kan de communicatie op gang brengen. “Niet zozeer om het na te doen, maar om erover te gaan praten.”

null Beeld

Opgewonden

Terug naar de clitoris. Die speelt ook een belangrijke rol als geslachtsgemeenschap pijnlijk is en daar heeft tien tot twintig procent van de vrouwen last van. Meestal heeft dat te maken met gebrek aan opwinding waardoor de vagina nog niet vochtig genoeg is. Als je dan toch gaat vrijen, dan kan dat pijn doen (dyspareunie). Met als gevolg: angst voor pijn, waardoor bekkenbodemspieren gespannen raken in een seksuele situatie en je minder opgewonden wordt. Om opgewonden te raken, moet de clitoris worden gestimuleerd. Daardoor gaan de zwellichamen opzetten. Deze beschermen de plasbuis en vagina. Door dat zwellen verhoogt de doorbloeding in het vaginale gebied, waardoor de druk daar groter wordt en er bloedplasma naar buiten wordt gestuwd: het vaginaal vocht. Dankzij dat vocht is penetratie met vingers of penis aangenaam en zou het geen pijn moeten doen. Kortom: de functie van de clitoris is essentieel voor opwinding, het bereiken van een hoogtepunt én voor een soepele geslachts­gemeenschap.

null Beeld

Oefeningen

Blijven er problemen bestaan, dan kan een bezoek aan de seksuoloog helpen. “Soms alleen om de dialoog op gang te krijgen”, zegt Marieke Dewitte. “Maar we kunnen ook oefeningen adviseren, zoals elkaar strelen zonder meteen de borsten of genitaliën erbij te betrekken en zonder per se op zoek te gaan naar seksuele opwinding. In de loop van de weken komen meerdere zones aan bod. Dat kan helpen ontspannen en op te winden zonder prestatiedruk.” Eveline ziet de seksuoloog als mogelijke optie voor de toekomst. “Zelf ben ik nu eenmaal terughoudend in mijn communicatie over seks. Bij een nieuwe partner hoop ik dat hij dat niet is. Is dat wel het geval, dan wil ik inderdaad eens professionele hulp inroepen. Want ik hou van seks, dus ik wil het graag ook optimaal beleven met z’n tweeën.”

null Beeld

Jongens en meisjes

In de baarmoeder starten jongens en meisjes vanuit dezelfde basis, met een orgaan dat veel weg heeft van een clitoris. Bij jongens groeit die uit tot een penis. De onderdelen blijven echter hetzelfde: een glans, voorhuid en zwellichamen. We noemen de clitoris weleens een mini-penis, maar eigenlijk is het dus omgekeerd: de penis is een grote clitoris. Dat stond tot voor kort niet in de biologieboeken. Maar nu dus wel. “Heel belangrijk”, vindt Marieke Dewitte. “Vroeger werd de clitoris afgebeeld als een klein knopje boven aan de vulva. Maar het is een acht tot tien centimeter lang orgaan vol zenuwen en met de vorm van twee ‘armpjes’ die de vagina en plasbuis omarmen. Dus niks knopje.”

En wat weet ons mannenpanel eigenlijk over de vrouwelijke geslachtsorganen? Kijk op LibelleTV naar deze grappige én onthullende aflevering van De Ballen.

Fotografie: Getty Images, Shutterstock, Stocksy

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden