null Beeld

PREMIUM

“Hoe zorg ik ervoor dat mijn zoon hulp zoekt voor zijn drankprobleem?”

Jasmijn Draaisma

Linda: “Mijn zoon is de afgelopen jaren steeds meer gaan drinken. Gesprekken daarover kapt hij snel af. Ik denk dat er meer aan de hand is en dat hij hulp zou moeten zoeken. Hoe krijg ik hem zover?”

Loslaten

“Iemand met een drankprobleem kan alleen geholpen worden als hij het zelf als probleem ervaart. Los het niet voor hem op, maar confronteer hem met de gevolgen van zijn drankgebruik. Hopelijk ziet hij dan in dat hij hulp nodig heeft.”
Inge

Ernst inzien

“Door er niet over te praten, kan je zoon ongestoord zijn gang blijven gaan. Maak duidelijk dat het problematisch is. Als jij, andere familieleden en eventueel vrienden hun zorgen uiten, gaat hij wellicht de ernst van de situatie inzien.”
Liesbeth

Brief

“Als je zoon het moeilijk vindt om in gesprek te gaan, kun je een brief aan hem schrijven over wat zijn drankgebruik met jou doet. Uit je zorgen en geef aan dat je bereid bent om samen hulp te zoeken. Je kunt ook je grenzen aangeven: wil hij geen hulp, dan trek jij je handen ervan af.”
Ria

Hart luchten

“Zorg goed voor jezelf. Het is zwaar om je kind zo te zien worstelen, maar je kunt iemand die niet geholpen wil worden niet helpen. Wat je wél in de hand hebt, is hoe je er zelf aan toe bent. Praat met anderen over de situatie of ga langs de huisarts. Je hart luchten helpt.”
Ilse

Dit zegt de deskundige

“Voor ouders is het een uitdaging om hun kind te zien worstelen met drank- en/of middelenmisbruik. Dit gaat gepaard met angst, zorgen en gevoelens van machteloosheid. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op het drankgebruik, maar juist ook op de oorzaak ervan. Vaak heeft het drinken een functie, bijvoorbeeld een bepaalde (mentale) pijn verzachten. Blijf investeren in de relatie met uw zoon. Plan samen leuke activiteiten in. Zo bouw je een band op en kan ruimte ontstaan voor een serieuzer gesprek. Ga dat gesprek aan op een moment dat uw zoon zich iets beter lijkt te voelen. Uit geen kritiek op zijn gedrag, maar stel vragen en toon begrip. En kijk samen naar een oplossing. Vergeet ook uzelf niet. Een psycholoog kan meedenken over hoe u het best met de situatie kunt omgaan, uw zoon kunt steunen én uw eigen grenzen kunt bewaken.”
Iva Pervan, psycholoog, pervanpsychology.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden