null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

PREMIUMVoorwoord hoofdredacteur

Hilmar: “M’n eerste brikkie was de ultieme vrijheid-blijheid”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Op mijn 23e haalde ik in één keer mijn rijbewijs. Op mijn spaarrekening had ik, na de zelfbetaalde rijlessen, nog duizend gulden over. Daar ging ik een auto van kopen. De wijde wereld lonkte, een eigen voertuig leek me de ultieme vrijheid-blijheid. Toentertijd was het rijbewijs nog een roze papiertje en spitte je voor een occasion de ViaVia uit. Uiteindelijk vond ik binnen mijn budget een Citroën Visa voor 995 gulden: dat leek me een prima deal. Ik toog naar Rotterdam-West en belandde in een schimmig straatje in een net zo schimmig kantoortje. De muren hingen vol posters van bedenkelijk niveau en achter een rommelig bureautje zat een man met een cowboyhoed. Alle seinen stonden op rood, maar ik negeerde de alarmbellen en stemde in met een proefrit. Met geen mogelijkheid valt achteraf uit te leggen waarom niet ík achter het stuur kroop voor deze proefrit in de Citroën maar de Rotterdamse cowboy. “Rijdt lekker toch?” vroeg hij terwijl hij soepeltjes de bochten nam. Lang verhaal kort: ik betaalde cash (uiteraard), het kentekenbewijs werd overgezet, ik kreeg de sleutels, stapte in en reed weg. Vijf minuten later kwam ik er achter dat mijn allereerste eigen brikkie geen, ik herhaal, geen achteruitkijkspiegel had. Ik had me in tijden niet zo dom gevoeld en reed meteen door naar Halfords om een plakspiegel aan te schaffen. Probleem opgelost.

Het enige snuggere dat ik na deze aanschaf deed, was lid worden van de ANWB, met woonplaatsservice. Dát geld heb ik er dubbel en dwars uitgehaald. En ook al had mijn brakke bolide elke week een andere euvel, ik croste er - vrijheid, blijheid - heel Nederland mee door. Daar kwam abrupt een einde aan nadat ik de Visa uitleende aan een vriendin. Per trailer kwam-ie retour, vlak voor de APK waar hij zeker niet doorheen was gekomen. Mijn eerste gebroken autohart was een feit. Drie BN’ers vertellen hartstochtelijk over hun favoriete voertuig.

null Beeld

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen.

Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen | Styling: ­Maartje van den Broek | Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden