null Beeld

PREMIUM

“Hoe pak ik mijn leven weer op na het overlijden van mijn beste vriendin?”

Redactie

Lisette (47): “Vorig jaar is mijn beste vriendin overleden. Meer dan dertig jaar deelden we lief en leed met elkaar. Ik mis haar ontzettend. Ik kan me slecht concentreren, heb nergens zin in en ben niet meer de vrolijke moeder en partner. Hoe ga ik hiermee om?”

Tijd

“Gun jezelf de tijd om dit grote verlies te verwerken door niet meteen het ‘gewone’ leven weer op te willen pakken. Rouw om haar, om haar afwezigheid. En geef ook je naasten de kans om je daarbij te helpen, dus praat erover met hen.”
Elisabeth

Professionele hulp

“Na zo’n lange vriendschap is het heel logisch dat je na een jaar nog zo verdrietig bent. Rouw doet pijn en heeft tijd nodig. Misschien kun je professionele hulp inschakelen als je er zelf niet uit komt.”
Elli

Hypnotherapie

“Ik raad hypnotherapie aan bij een erkende hypnotherapeut. Je kunt dan met het gevoel en het verdriet dat je hebt in regressie om te kijken waar dat is ontstaan, en het zo oplossen.”
Nicole

Steun zoeken

“De pijn van zo’n groot verlies wordt nooit kleiner, alleen jij wordt groter. Wellicht helpt het om te praten met andere naasten van de vriendin, zij zijn immers de enigen die jou op dit punt echt begrijpen. Ik wens je heel veel sterkte.”
Silke

En dit zegt de deskundige

“Rouw is een uniek, normaal proces waar geen vaste tijd voor staat en verloopt voor iedereen anders. Jouw vriendin vormde een belangrijk onderdeel van je leven. Door het gemis is er iets wezenlijk veranderd en moet je op zoek naar een nieuwe, andere vorm. Gun jezelf de tijd en ruimte om stil te staan bij de emoties en gevoelens die je nu ervaart. Probeer een balans te vinden tussen stilstaan bij het gemis én doorgaan met leven. Als je merkt dat je echt vastloopt in je verdriet, is het een idee om ondersteuning te zoeken bij een rouwtherapeut of rouwcoach. Die kan je helpen de impact van het verlies te onderzoeken en stil te staan bij alle emoties die daarbij komen kijken.”
Willemien Jobsen, verlies- en rouwtherapeut, willemienjobsen.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden