PREMIUMdagboek van een vetverbrander

Hanny probeert af te vallen met metabolismetracker Lumen: “Het vet zou van mijn heupen moeten smelten”

Hanny probeert af te vallen met metabolismetracker Lumen: “Het vet zou van mijn heupen moeten smelten” Beeld
Hanny probeert af te vallen met metabolismetracker Lumen: “Het vet zou van mijn heupen moeten smelten”

Met de metabolismetracker Lumen kun je zelf meten of je vet of glucose aan het verbranden bent. Erbij hoort een (prijzig) abonnement en een app die dieet­advies op maat geeft. Om die laatste kilo’s kwijt te raken, gaat journalist Hanny Roskamp ermee aan de slag. Misschien is het nét het duwtje dat ze nodig heeft?

Hanny Roskamp

11 november

De eerste meting met de Lumen is een kwestie van in- en uitademen. Even later verschijnt in de bijbehorende app een getal tussen 1 (vet) en 5 (glucose). Ik scoor een 3, dus ik verbrand zowel vet als glucose. Beginnersgeluk? De app schrijft voor hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten ik moet eten, de zogenoemde macro’s. Verder bevat de app video’s met instructies en motivaties. Wie trouw de aanbevelingen volgt, zou elke ochtend moeten ontwaken in een staat van vetverbranding (wat is af te lezen aan de Lumen, waarmee je dan het getal 1 blaast). Dan zou zonder hongerlijden het vet vanzelf van je heupen en dijen smelten.

12 november

Ik moet een dieetdagboek bijhouden, zodat ik precies weet hoeveel ‘macro’s (irritant Amerikaans woord) ik dagelijks binnenkrijg. De hoeveelheid eiwit die Lumen voorschrijft is gigantisch, het is de bedoeling dat ik er elke dag 160 gram van consumeer. Want: ‘eiwitten onderdrukken de eetlust en zijn noodzakelijk voor de spieren’. Dit maakt de Lumen-aanpak ongeschikt voor vegetariërs en veganisten. Ook als flexitariër worstel ik ermee, de eerste dag kom ik niet verder dan 100 gram. Maar geen nood, vol is vol, stelt een video mij gerust.

null Beeld

13 november

De Lumen laat een 2 zien. Nog geen maximale vetverbranding, maar het komt in de buurt. De macro’s blijken een flinke puzzel. De koolhydraten gaan er vandaag veel te makkelijk in en de vetten ook, terwijl ik van beide maar respectievelijk 100 en 70 gram mag. Als diner dan maar kipfilet met een salade (zonder olie!) en magere kwark toe. O ja, het is niet de bedoeling om na het diner nog iets te eten. Een lange pauze tussen diner en ontbijt stimuleert de vetverbranding. Uiteraard heb ik ontzettend veel zin in een koekje, chocola… íets! Wat ik niet neem.

14 november

Vandaag blaas ik voor het ontbijt een 3, dit wijst op zowel vet- als glucose- verbranding. Ik had eigenlijk een 1 verwacht na al die macro-inspanningen. Vandaag ga ik sporten, daarom krijg ik het advies om wat meer koolhydraten te consumeren. Ik blijf met eiwit weer steken bij 80 gram, een hoeveelheid die overigens volgens het Voedingscentrum voor iemand van mijn lengte en gewicht ruim voldoende is.

16 november

Eén advies van Lumen is om bij de avondmaaltijd geen koolhydraten te nemen. Dat zou de vet-verbranding ’s nachts bevorderen. Nadat ik me gisteren opnieuw aan deze regel heb gehouden, blaas ik vanmorgen de felbegeerde 1. Maar wat zijn er veel regels... Voorlopig maar niet uit eten.

null Beeld

20 november

Ik blaas al drie dagen achter elkaar tot mijn grote frustratie een 5: glucoseverbranding. De verklaring van Lumen is dat weinig eten stressvol is voor het lichaam, en als je gestrest bent, verbrand je vooral glucose. Hetzelfde gaat op bij intensief sporten. Hmmm. Ik denk dat het komt door de wijn die ik in het weekend heb gedronken. Volgens Lumen telt wijn niet. Dat lijkt me sterk en je kunt zoiets tegen mij beter níet zeggen.

24 november

Geen idee waaraan ik het te danken heb, maar ik blaas alweer een 1: vetverbranding! Verder voel ik me moe en chagrijnig, waarschijnlijk doordat ik zo weinig koolhydraten eet. Wat tegenvalt, is dat iedereen eigenlijk hetzelfde dieet voorgeschreven krijgt. Een vetarm, koolhydraatarm dieet. Lumen heeft geen modus voor mensen zoals ik, die niet goed gaan op lowcarb.

27 november

Al voor de vijfde dag op rij begin ik in de gelukzalige staat van vetverbranding. Nog fijner: Lumen geeft me een boosterdag. Ik mag vandaag veel koolhydraten eten. Dat stimuleert een flexibel metabolisme, is het argument.

null Beeld

30 november

Ik blaas een 3 en begrijp niet waarom. De adviezen gaan me tegenstaan. Ik ben de halve dag bezig met macro’s tellen. Regelmatig grijp ik naar een eiwitshake, soms twee per dag, om die vervelende macro’s bij elkaar te krijgen. Ik ben bovendien nog geen gram afgevallen. Het advies is om door te gaan en te vertrouwen op het ‘proces’.

5 december

De blaastest levert zelden het gewenste, laat staan een begrijpelijk resultaat. Na perfecte dagen verbrand ik glucose, na gerommel ineens weer vet. Dat motiveert niet. Maar de app blijft me aanmoedigen: ‘Je bent een geweldige koolhydraatverbrander, laten we nu zorgen dat je een vetverbrander wordt!’

15 december

De strenge regels en het gebrek aan resultaat irriteren me steeds meer. Lumen lijkt vooral een perfecte en dure manier om een eetstoornis te krijgen. De feestdagen komen eraan en ik heb geen zin om het kerstdiner te verpesten met gepuzzel met eiwitten en andere macro’s. Ik berg de Lumen op in een diepe la en wis de app van mijn telefoon.

22 december

Spontaan een pond lichter. Door ‘ouderwets’ gezond te eten. Zonder Lumen. Zonder macro’s.

Hoe Hanny afviel

Hanny vertelt openhartig over haar afvalpogingen, lees mee via libelle.nl/afvalmedicijn

Fotografie: Getty Images, Stocksy

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden