PREMIUMrecepten

6x lekker met gesmolten kaas

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Liefhebbers van kaas kunnen hun hart ophalen, want deze keer zetten we de gesmolten versie in het zonnetje. Van soepje tot ovenschotel: de beste gerechten met gesmolten kaas. Liefs, Yvette

Yvette van BovenJan Luijk
null Beeld

Tartiflette met chorizo & spinazie

Dit pittig-romige gerecht is niet per se goed voor de lijn, maar wél heel lekker.

• 6 middelgrote vastkokende aardappels, geschild
• 15 g roomboter, plus extra om mee in te vetten
• 250 g (pikante) chorizo, in schijfjes
• 2-3 tenen knoflook in schijfjes
• 100 ml witte wijn (of water)
• 300 g spinazie, geblancheerd en goed uitgeknepen
• 200 g geraspte reblochon of gruyère, of anders belegen kaas
• 250 ml slagroom
• versgemalen peper en zout
• 1 el tijmblaadjes
• 1 snuf paprikapoeder

Bereiden: 15 min., Bakken: 35 min. Kcal: 870 kcal p.p. (hoofdgerecht voor 4 personen)

Kook de aardappels 15 minuten voor in gezouten water tot ze bijna gaar zijn, giet af en spoel goed af met koud water. Snijd de aardappels zo dun mogelijk, bijvoorbeeld met een schaaf.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt een klein klontje boter in een pan en fruit daarin een paar minuten de chorizo met de knoflook. Blus af met de witte wijn en laat inkoken tot de wijn bijna verdampt is. Verdeel laagjes aardappel, chorizo met knoflook en spinazie in een ingevette ovenschaal. Bestrooi elke laag met wat kaas, maar houd ook wat achter voor erop.
Klop de slagroom met de overgebleven kaas, peper en zout. Giet dit over de laagjes in de schaal en bestrooi met wat tijmblaadjes en paprikapoeder. Bak de tartiflette 35 minuten in de hete oven of tot de schotel mooi bruin is. Maak er een groene salade bij.

null Beeld
null Beeld

Rarebits met Stilton

Extra lekker met een beetje chutney en frisse groene sla, om wat tegenwicht te bieden aan al het kaas- en broodgeweld.

• 200 g Stilton, verkruimeld
• 100 g geraspte belegen kaas
• 100 ml melk
• 25 g bloem
• 2 el panko of paneermeel
• versgemalen zwarte peper
• 1 ei, losgeklopt met 1 dooier
• 2 tl scherpe mosterd
• ca. 1 el worcestershiresaus
• 6 sneetjes zuurdesembrood, kort geroosterd of gegrild

Bereiden: ca. 20 min. Grillen: ca. 5 min. Kcal: 361 per stuk (bij 6 stuks)

Meng de kazen met de melk in een steelpan boven laag vuur tot de kaas gesmolten is, voeg de bloem en panko of paneermeel erbij en blijf zo’n 3 minuten roeren tot de saus lekker dik wordt. Maal er veel zwarte peper boven. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Roer er dan de losgeroerde eieren en mosterd door. Breng op smaak met een drup worcestershiresaus.
Verwarm de grill voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg de gegrilde boterhammen erop. Schep de dikke kaassaus op elke boterham, schuif ze onder de grill en bak ze 3-5 minuten of tot ze goudbruin zijn en lekker bubbelen. Serveer met wat chutney en groene sla erbij.

null Beeld

Gratin van koolrabi, karwijzaad en oude kaas

Zo’n groente waarvan je misschien niet meteen weet wat je ermee moet: koolrabi. Nou, dit bijvoorbeeld! Romige, kazige gratin om zéker een tweede keer van op te scheppen.

• 1 kg koolrabi, geschild
• 2 el boter
• 4 teentjes knoflook, in schijfjes
• 1 el tijmblaadjes, gehakt
• snuf (hete) paprikapoeder
• 1 tl karwijzaadjes
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 2 eieren
• 250 ml slagroom
• 200 g geraspte oude kaas

Bereiden: 30 min. bakken: 40 min. Kcal: 505 p.p. (bijgerecht voor 4 personen)

Snijd de koolrabi op een schaaf in dunne schijfjes of doe dat in de keukenmachine. Verhit de boter in een grote, zware koekenpan op middelhoog vuur en voeg de koolrabi, knoflook, tijmblaadjes, paprikapoeder en karwijzaad toe en roerbak dit 10 minuten tot de koolrabi zachter wordt. Breng de groente op smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in. Klop de eieren met de room in een kom en voeg 2⁄3 van de geraspte kaas toe. Voeg dan het koolrabimengsel uit de pan toe en schep alles goed door. Schep in de ovenschaal en verdeel het goed zodat het er gelijkmatig in ligt. Bestrooi met de resterende oude kaas. Dit kan meteen de oven in, of enkele uren van tevoren worden bereid. Bewaar het dan tot gebruik in de koelkast. Laat de gratin op kamertemperatuur komen, dat duurt zo’n 30 minuten. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de gratin in ongeveer 40 minuten mooi gaar.

null Beeld

Vacherin Mont d’Or met rozemarijn en geroosterde druiven

Denk kaasfondue, maar dan héél makkelijk. Vraag je kaasboer om advies: er zijn allerlei kazen die hiervoor geschikt zijn.

• 1 kaas in een houten doosje, zoals een Vacherin Mont d’Or (maar een lekkere camembert of andere kaas mag ook, vraag de kaasboer!)
• 2 takjes rozemarijn
• 250 g rode druiven
• ca. 1 el olijfolie
• 1 klein boerenstokbrood, voor erbij

Bereiden: 10 min. Bakken: 45 min. Kcal: 725 p.p. (voorgerecht voor 4 personen)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het kaasje uit de verpakking, maar bewaar het doosje. Kerf met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kaas. Leg de takjes rozemarijn erop en druk ze een beetje in de kaas. Leg de kaas in het houten doosje en zet het op een stuk bakpapier. Vouw dit om het doosje met kaas heen en maak de bovenkant vast met keukentouw, zodat een soort pakketje ontstaat. Bestrijk met een bakkwastje de druiven licht met olie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet het kaasje ernaast. Rooster de kaas en de druiven 15-20 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is. Snijd het stokbrood in dikke plakken en serveer erbij.

null Beeld
null Beeld

Lasagne met paddenstoelen, cavolo nero, hazelnoten en gorgonzola

Een grote schaal comfortfood, om zelfs de meest grijze dag vrolijker te maken. In plaats van gorgonzola kun je ook een andere zachte kaas gebruiken, zoals ricotta of zachte geitenkaas.

• 3 el olijfolie
• 400 g cavolo nero, gewassen, harde nerf eruit, in stukken gescheurd of gesneden • 400 g kastanjechampignons, schoongemaakt, in kwarten
• 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
• paar takjes tijm, blaadjes van de takjes gerist
• zeezout en versgemalen peper
• 75 g hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan, grofgehakt
• 50 g ongezouten roomboter
• 50 g bloem
• 500 ml volle melk
• 200 g gorgonzola
• 250 g verse lasagnebladen

Bereiden: 30 min. Bakken: 35-45 min. Kcal: 780 p.p. (hoofdgerecht voor 4 personen)

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Voeg de cavolo nero in delen toe en bak hem een minuut of 5 onder regelmatig omscheppen op middelhoog vuur. Schep uit de pan en voeg nog 1 eetlepel olie toe. Bak in delen de paddenstoelen op vrij hoog vuur omscheppend in zo’n 5 minuten per keer bruin en knapperig aan de randjes. Bak de knoflook 1 minuut mee en doe alle paddenstoelen bij de cavolo nero in een grote kom. Breng het groentemengsel op smaak met tijmblaadjes, zout en peper en schep er de hazelnoten door. Smelt ondertussen 50 gram boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak het mengsel omscheppend zo’n 4 minuten tot het lekker gaat ruiken. Giet dan al kloppend met een garde in delen de melk erbij. Verkruimel de helft van de gorgonzola erboven. Roer goed en breng de béchamel op smaak met peper. Proef even of de saus nog zout nodig heeft, de kaas is al vrij zout.
Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal van 30x20 cm met wat béchamel. Verdeel hier 1⁄3 van de lasagnevellen, 1⁄3 van het paddenstoelenmengsel en weer een laagje béchamel over. Herhaal 2 keer. Verdeel de rest van de gorgonzola over de bovenkant. Bak in het midden van de oven 35-45 minuten, tot de lasagne goudbruin is en bubbelt aan de randjes.

null Beeld

Broccoli-cheddarsoep met smeltende kaascroutons

Lekkere broccolisoep wordt nóg lekkerder met cheddar, let maar eens op!

• 25 g ongezouten roomboter
• 2 el olijfolie
• 2 uien, gesnipperd
• 4 tenen knoflook, fijngehakt
• ½ tl chilivlokken
• zeezout en versgemalen peper
• 800 g broccoli, in kleine roosjes, de stronk dun geschild en in plakjes
• 1 grote kruimige aardappel (zo’n 200 g), geschild en in kleine blokjes
• 1 l groente- of kippenbouillon, zelfgemaakt of van een tablet
• 200 g lekkere cheddar, geraspt
• 4 dikke plakken ciabatta of ander (oud) brood

Bereiden: 30 min. Kcal: 435 p.p. (bij 4 personen)

Verhit de boter en de olie in een grote pan (liefst met dikke bodem) op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en chilivlokken toe, breng op smaak met een beetje zout en peper en bak 8-10 minuten met het deksel op de pan, roer regelmatig. Voeg de plakjes broccoli-stronk en de aardappel toe, schep om en giet er 1 liter bouillon bij. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes koken. Verwarm de ovengrill voor. Doe de helft van de broccoliroosjes erbij en laat ze 5 min. meekoken, tot ze felgroen zijn en net gaar. Pureer met een staafmixer (of in een hittebestendige blender, maar pas op, want heet!) de soep helemaal glad. Laat de rest van de broccoliroosjes 4 min. meekoken. Roer er 2⁄3 van de cheddar door en zet het vuur uit.
Leg de plakken brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 2-3 minuten tot ze een beetje bruin zijn. Bestrooi ze met de rest van de cheddar en zet ze nog een minuut of 2 onder de grill zodat de kaas gratineert. Snijd het brood met de gesmolten kaas in blokjes zodat het een soort croutons worden. Schep de soep in diepe kommen en maak af met de kazige croutons.

  • Assistent fotografie: Dana Romina. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Oscar de Lint. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v.: hkliving.nl, debijenkorf.nl, dille-kamille.nl, marjokedeheer.com, sjakies.com, de kringloop

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden