PREMIUMde keuken in!

6x quiche om van te smullen

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Quiche is er in héél veel variaties. Maak een bodem van blader- of zanddeeg, even voorbakken voor een krokante korst en dan allerlei lekkers erin. Verrassende combinaties, groot of klein, alles kan. Quichet u mee? Liefs, Yvette

Studio van BovenSaskia van Osnabrugge

ZANDDEEG

Basisrecept hartig taartdeeg
Kneed niet te lang, dan blijft de bodem lekker bros. Soms voeg ik 1 eidooier toe, daar wordt het deeg wat steviger van en dat is fijn als ik een grote taart maak.

Voor 1 taartbodem:
• 300 g bloem
• snuf zeezout
• 150 g boter, in blokjes
• 1 eidooier (optioneel)
• paar druppels ijskoud water.

Extra nodig: deegroller.

Meng de bloem met het zout en wrijf met koude handen (of snijd met 2 messen) de boter erdoor tot het deeg eruitziet als grof zand. Dit kan ook in de keukenmachine op de pulseerstand. Voeg zo veel vocht toe dat het deeg net samenhangt. Dat is doorgaans erg weinig, wees zuinig! Kneed het fluks tot een platte bal, verpak in huishoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Laat het deeg daarna minimaal 15 min. op kamertemperatuur komen en rol met een deegroller uit tot een lap, die in de ingevette vorm past, op een met bloem bestoven aanrecht. Ga dan verder zoals bij het recept van de bladerdeegbodem.

null Beeld

Rode-bieten met karwijzaad & feta

Rode biet en karwij zijn op zich al een topmatch. Combineer met zilte feta en deze hartige taart wordt ronduit hemels!

Voor 1 quiche, 8 punten:
• basisrecept hartige taartbodem
• 800 g rode bieten, rauw, schoongeboend (of gebruik voorgekookte bieten en sla het poffen over)
• 2 el olijfolie
• 2 uien, in dunne halve ringen
• 1 el karwijzaad
• zeezout
• versgemalen peper
• 4 eieren
• 150 g feta, verkruimeld
• 250 ml room

Maak een bodem van hartig taartdeeg (zie basisrecept op deze pagina) en bak deze voor. Verpak intussen de bieten in aluminiumfolie en pof ze in 30-45 min. (afhankelijk van de grootte) midden in de oven op 200 °C. Ze zijn gaar als een puntmesje er zó in glijdt. Laat de bieten iets afkoelen, pel de schil eraf en snijd in blokjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg ui en karwijzaad toe, bestrooi met zout en peper en bak 20 min. tot de ui zacht is. Schep regelmatig om. Klop de eieren los met de feta en de room. Verdeel ui en biet over de voorgebakken bodem, schenk het ei-mengsel eroverheen en bak de quiche in circa 45 min. goudbruin en gaar.

Bereidingstijd na het voorbakken van de bodem: 20 min. + 45 min. poffen.
Bakken: 45 min.
Kcal.: 380 p.p.

null Beeld

Preitaart met kaas & cashewnoten

Deze quiche is het lekkerst met kaas die een beetje nootachtig en zoetig is, zoals Leerdammer of emmentaler.

Voor 1 quiche, 8 punten:
• basisrecept voor roomboterbladerdeegbodem
• 2 el olijfolie
• 2 grote preien, gewassen en in ringen
• 1 el kerriepoeder
• zeezout
• versgemalen zwarte peper
• 4 eieren
• 250 ml room
• 100 g geraspte leerdammer of emmentaler
• 75 g cashewnoten

Maak een roomboterbladerdeegbodem (zie basisrecept op pagina 1117) en bak deze voor. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan, bak hierin de preiringen met het kerriepoeder en breng op smaak met zout en peper. Klop de eieren los met de room en breng ook op smaak met zout en peper. Verdeel de iets afgekoelde prei over de voorgebakken bodem, bestrooi met geraspte kaas en cashewnoten en schenk het eimengsel erover. Bak de quiche 25 min. in een voorverwarmde oven op 200°C. Serveer warm met een groene salade erbij.

Bereidingstijd na het voorbakken van de bodem: 20 min.
Bakken: 25 min.
Kcal.: 225 p.p.

null Beeld

Plaattaart met miso-spruitjes, ricotta & hazelnoten

Je kunt natuurlijk één grote taart maken, maar mini’s zijn ook leuk. Snijd dan rechthoekjes van het deeg en volg verder het recept.

Voor 1 plaattaart of 6 minitaartjes:
• 2 el olijfolie
• 1 el witte misopasta (verkrijgbaar bij de toko en grote supermarkten)
• 1 el ahorn-siroop
• ½ el grove mosterd
• zeezout
• versgemalen zwarte peper
• 500 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
• 1 grote rode ui (of 2 kleintjes), in dunne halve ringen
• 1 rol koelvers deeg voor hartige taart (of plakjes uit de diepvries uitrollen tot een rechthoek, zoals in het basisrecept)
• 250 g ricotta
• 1 sinaasappel, rasp en sap
• 1 ei, losgeklopt
• 75 g hazelnoten, geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de olie, misopasta, ahornsiroop en mosterd met een snuf zout (pas op, miso is ook al zout!) en peper. Verdeel de spruitjes en uienringen over een licht ingevette bakplaat en giet het misomengsel eroverheen. Schep om zodat alles bedekt is met een dun laagje. Rooster 20 min. in het midden van de oven tot de groenten zacht en donkerbruin zijn. Leg het deeg op een bakplaat en snijd rondom lichtjes een rand in. Prik het deel binnen de rand hier en daar in met een vork en bak 10 min. onder de spruitjes in de oven tot het deeg opbolt en goudbruin wordt. Haal de bodem uit de oven en laat iets afkoelen. Meng de ricotta met de sinaasappelrasp en 2 el -sap en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de voorgebakken bodem ermee en laat de randen vrij. Verdeel de geroosterde spruitjes en ui over de ricotta, bestrijk de randen licht met ei en bak de taart in het midden van de oven in 15 min. goudbruin. Bestrooi voor het serveren met de hazelnoten. Lekker met groene sla. Maak dan wat meer van de misomarinade, die is namelijk óók heerlijk als dressing.

Bereidingstijd na het voorbakken van de bodem: 20 min.
Bakken: 15 min. (mini’s 10 min.).
Kcal.: 307 p.s.

null Beeld

Miniquiches met komijnekaas & kerstomaten

Meer dan komijnekaas en de lekkerste trostomaatjes die je kunt vinden, heb je niet nodig!

Voor 6 miniquiches:
• basisrecept voor hartige taartbodem
• 4 eieren
• 250 ml room
• 150 g Leidse kaas, geraspt
• 1 el verse tijm, gehakt
• 1 teen knoflook, geperst
• ca. 250 g troskerstomaatjes, in verschillende kleuren
• zeezout
• versgemalen zwarte peper.
Extra nodig: mini-quichevormpjes

Maak 6 eenpersoonsbodems van hartig taartdeeg (zie basisrecept op pagina 116) en bak deze voor. Klop de eieren met de room los. Roer kaas, tijm en knoflook erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over de vormpjes en strijk de kaas over de bodems uit. Leg de tomaatjes erin en bak de taartjes in 25 min. in een voorverwarmde oven op 200 °C. Laat voor serveren iets afkoelen.

Bereidingstijd na het voorbakken van de bodem: 10 min.
Afbakken: 25 min.
Kcal.: 410 p.p.

NIET VERGETEN!
De basis voor een quiche kan hartig taartdeeg (zanddeeg) of bladerdeeg zijn. Welke bodem je ook kiest, hij moet áltijd worden voorgebakken. Zo is hij bijna helemaal gaar en goudbruin voordat de vulling erin gaat.

null Beeld
null Beeld

Bloemkool, broccoli & zalm

Lekker veel groente, zilte zalm en natuurlijk een knapperige bodem: allemaal in één!

Voor 1 quiche, 8 punten:
• basisrecept naar keuze
• 200 g bloemkool, in roosjes
• 300 g broccoli, in roosjes
• 150 g gerookte zalm
• 100 g roomkaas
• 150 ml room
• 3 eieren
• 4 el dille, gehakt
• zeezout
• versgemalen zwarte peper

Maak een bodem naar keuze (zie basisrecepten op deze pagina en 116) en bak deze voor. Breng een ruime pan goed gezouten water aan de kook en kook de bloemkool en broccoli in 6 min. bijna gaar. Spoel onder koud water af en laat goed uitlekken. Schep de roosjes op de bodem van de voorgebakken vorm en verdeel de zalm in repen erover. Klop van de overige ingrediënten een beslag en giet dat over de vulling. Bak de taart ca. 25 min. in een voorverwarmde oven op 200 °C gaar.

Bereidingstijd na het voorbakken van de bodem: 20 min.
Bakken: 25 min.
Kcal.: 375 p.p.

null Beeld

Paddenstoelen met venkelzaad & uitgebakken worst

Liever een vegataart? Laat de worst weg en voeg een beetje truffeltapenade toe voor extra umami.

Voor 1 quiche, 8 punten:
• basisrecept voor hartige taartbodem + ½ el venkelzaad
• 2 braadworstjes à 300 g • 4 el olijfolie
• ½ el venkelzaad
• 600 g gemengde paddenstoelen, zoals kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake en bundelzwammetjes, schoongemaakt en in kleine stukjes
• zeezout
• versgemalen zwarte peper
• klontje boter
• 1 prei, schoongemaakt en in dunne halve ringen
• 100 ml witte wijn of vermout
• 4 eieren
• 250 ml room

Maak een bodem van hartig taartdeeg (zie basisrecept op pagina 116) mét het venkelzaad en bak deze voor. Haal de worsten uit de velletjes en maak er kleine stukjes van. Verhit 1 el olie met het venkelzaad in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de stukjes worst in zo’n 8 minuten uit, schep de uit de pan en bewaar het bakvet. Voeg een el olie toe aan de pan en bak de helft van de paddenstoelen in 5 minuten op hoog vuur bruin en schep in een kom. Voeg weer 1 el olie toe aan de pan en doe hetzelfde met de rest van de paddenstoelen. Breng de paddenstoelen pas na het bakken in de kom op smaak met zout en peper. Verhit de rest van de olie en een klontje boter in de koekenpan en bak de prei ca. 5 min. op middelhoog vuur tot deze zacht is. Blus af met de witte wijn of vermout. Schep de stukjes worst en paddenstoelen erdoor en breng indien nodig nog wat meer op smaak met zout en/of peper. Verdeel het worst-paddenstoelenmengsel over de quichebodem. Klop de eieren los met de room en giet over de vulling. Bak de quiche ca. 45 min goudbruin en gaar. Lekker met groene, peperige sla, zoals rucola.

Bereidingstijd na het voorbakken van de bodem: 25 min.
Bakken: 45 minuten
Kcal.: 365 p.p.

BLADERDEEG

Basisrecept roomboter-bladerdeegbodem

Voor 1 taartbodem:
• 8 plakjes roomboterbladerdeeg (à 45 g), ontdooid.
Extra nodig: deegroller.

Haal de folies van de plakjes bladerdeeg en leg ze op elkaar. Rol met een deegroller uit tot een lap, die in de ingevette vorm past, op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleed de vorm met het deeg en snijd de randen netjes bij. Prik de bodem overal in met een vork en zet de vorm 30 min. in de koelkast om ijskoud te worden.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Druk een vel bakpapier in de met deeg beklede vorm, vul deze met ongekookte rijst of gedroogde bonen en bak de bodem 20-25 min. Verwijder dan de blindbakvulling en bak de bodem nog 10-12 min. Dek de randen af met aluminiumfolie als die te snel gaan. Haal de vorm uit de oven en zet hem op een bakplaat. Doe een vulling naar keuze in de voorgebakken bodem en volg het recept verder.

  • Styling: Paula Schouten. Bereiding: Noni Kooiman. Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v.: Casa, Søstrene Grene.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden