light & groen

7x de lekkerste salades

null Beeld Sigurd Kranendonk
Beeld Sigurd Kranendonk

Als lunch of lichte avondmaaltijd, met vlees, vis of juist vegetarisch: een salade is elke dag lekker én gezond.

Ans de VreeSigurd Kranendonk
null Beeld

Babyspinazie met blauwe bessen, bramen en avocado

Lunchgerecht

Voor 4 personen:

• 50 g jonge rucola

• 50 g babyspinazie

• 250 g bramen

• 250 g blauwe bessen

• ½ komkommer, in plakjes

• 2 avocado’s, in plakjes

• 50 g pistachenootjes.

Voor de dressing:

• 6 el extra vergine olijfolie

• 2 el limoensap

• 1 el ahornsiroop of dunne honing

• 5 g verse muntblaadjes

• zout en peper

Bereidingstijd: 15 min.

Kcal: 456 p.p.

Meng de rucola met de babyspinazie. Verdeel er de bramen, bessen, komkommer en avocado over. Bestrooi met de pistachenootjes. Meng de ingrediënten voor de dressing en sprenkel over de sla.

TIPS
• Kook wat quinoa en meng die door de rucola en spinazie.
• Serveer met stukjes burrata, mozzarella of feta. Laat dan de pistachenootjes weg.

null Beeld

Bieten­salade met geitenkaas en witte bonen

Maaltijdsalade

Voor 4 personen:

• 250 ml appel azijn

• 300 g lichtbruine basterdsuiker

• 1 citroen, schil

• 1 grote teen knoflook, gepeld en in kwarten

• 1 kg kleine jonge bietjes, schoongeborsteld

• 400 g grote witte bonen, gespoeld en uitgelekt

• 1 handje mosterdblad, kale of andere smakelijke sla

• 200 g verse witte geitenkaas, met korst

• zwarte peper en zeezout

• 1 bosje paarse basilicum

Bereidingstijd: 1 uur.

Kcal: 600 p.p.

Doe 1 l water, de appelazijn en de basterdsuiker, citroenschil en knoflook in een pan. Roer goed totdat de suiker is opgelost. Voeg de bietjes toe met een stukje loof en het worteltje (niet afsnijden, anders verliezen de bietjes kleur tijdens het koken). Kook ongeveer 45 min. of tot ze beetgaar zijn. Gooi het kookvocht niet weg. Laat de bietjes een beetje afkoelen, wrijf het velletje eraf en snijd ze in kwarten. Kook 150 ml van het overgebleven vocht verder in tot een stroperige dressing. Haal van het vuur en giet door een zeefje. Verdeel de bonen, sla en bietjes over een grote schaal. Leg er de geitenkaas op. Besprenkel met de ingekookte siroop. Bestrooi met zout en peper en verdeel de basilicum erover.

TIPS
• Vul de salade aan met wat gekookte gort of boekweit.
• Vervang de geitenkaas door stukjes gerookte zalm of gerookte forel. Vervang dan ook de basilicum door verse dille.

null Beeld
null Beeld

Gegrilde aubergine met erwtjes en halloumi

Maaltijdsalade

Voor 4 personen:

• 100 g bulgur

• 4 Chinese aubergines of kleine aubergines, in de lengte in kwarten

• 2 el extra vergine olijfolie

• zout

• 400 g halloumi, in plakken

• 400 g kleine erwtjes, diepvries

• 20 g babyspinazie

• 5 g muntblaadjes.

Voor de dressing:

• 6 el extra vergine olijfolie

• 2 el citroensap

• 1 tl citroenrasp

• 5 g bladpeterselie, fijngehakt

• zout en peper

Bereidingstijd: 40 min.

Kcal: 649 p.p.

Bereid de bulgur volgens gebruiksaanwijzing. Meng de ingrediënten voor de dressing. Besmeer de stukken aubergine met olijfolie. Gril ze aan beide kanten tot ze mooie strepen hebben en gaar zijn. Bestrooi met zout. Kwast de halloumi in met wat olijfolie en bak om en om bruin in een koekenpan met dikke bodem. Blancheer de erwten 2 minuten. Meng met de bulgur, de babyspinazie en de munt. Doe wat van het bulgurmengsel op een bord. Leg er 4 stukken aubergine en een plak halloumi bij. Besprenkel met de dressing.

TIPS
• Vervang de halloumi door stukken tomaat, kappertjes en geitenkaas.
• Serveer met gebakken lamskoteletjes.

null Beeld

Groene peulvruchten met kruiden-dressing en knoflookcroutons

Bijgerecht

Voor 4 personen:

• 2 el extra vergine olijfolie

• 1 teen knoflook, geperst

• 2 dikke zuurdesemboter-hammen

• 200 g erwten

• 200 g peultjes

• 100 g sperziebonen

• 100 g sugarsnaps

• 100 g rucola.

Voor de dressing:

• 4 el mayonaise

• 2 el magere yoghurt

• ½ teen knoflook, geperst

• 10 g bladpeterselie, fijngehakt

• zout en peper

Bereidingstijd: 30 min.

Kcal: 312 p.p.

Verwarm de oven op 200 °C. Doe de olijfolie in een grote schaal en meng met de knoflook. Scheur het brood in grove stukken en meng door de olie. Bedek de bodem van een bakplaat met bakpapier. Verdeel het brood erover en bak in ongeveer 10 min. knapperig en bruin. Draai halverwege een keer. Blancheer in de tussentijd de groenten een voor een. Spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en meng met de rucola. Meng alle ingrediënten voor de dressing tot een romige saus. Breng op smaak met zout en peper. Schep een derde door de groenten. Strooi de croutons vlak voor het serveren over de groenten. Serveer met de rest van de dressing ernaast.

Tips
• Vervang de croutons door gesneden avocado en/of blokjes geitenkaas.
• Vervang de croutons door gerookte of gebakken kipfilet.

null Beeld

Salade van groene asperges, hummus en pitachips

Maaltijdsalade

Voor 4 personen:

• 600 g groene asperges

• 4 pitabroodjes

• 2 el extra vergine olijfolie

• 1 el za’atar

• 50 g gemengde zaden

• 300 g hummus

• handje sla ter garnering.

Voor de dressing:

• 4 el extra vergine olijfolie

• 1 el citroensap

• 1 el granaatappelmelasse

• 2 tl schil van ingelegde citroen, wit verwijderd en zeer fijn gehakt

Bereidingstijd: 35 min

Kcal: 611 p.p.

Stoom de asperges in ongeveer 4 min. beetgaar. Spoel onder koud stromend water. Snijd de pitabroodjes helemaal open. Besmeer aan beide kanten met olijfolie. Rooster ze in een contactgrill tot ze mooie streepjes hebben en knapperig zijn. Snijd elkaar pitarondje in vieren en bestrooi met za’atar. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen. Giet de dressing over de asperges en meng voorzichtig. Laat even intrekken. Rooster de zaden in een droge koekenpan. Smeer de hummus op een grote schaal. Leg er eventueel wat sla bij. Leg de asperges erop of erbij. Bestrooi met de gemengde zaden. Serveer met de geroosterde pitabroodjes om de hummus mee te scheppen.

Tips
• Laat de zaden weg en serveer met Marokkaans gekruide pulled chicken.
• Laat de zaden weg en serveer met Marokkaans gekruid rul gebakken gehakt.

null Beeld

Orzosalade met tomaten en dille

Maaltijdsalade

Voor 4 personen:

• 300 g orzo

• 500 g verschillende soorten tomaten, in plakken

• ½ komkommer, in stukken

• 16 olijven

• 1 sjalotje, in dunne ringen

• 2 takjes basilicum, blaadjes.

Voor de dressing:

6 el extra vergine olijfolie

• 2 el citroensap

• ½ teen knoflook, geraspt

• 10 g dille,fijngehakt

• zout en peper

Bereidingstijd: 15 min.

Kcal: 479 p.p.

Kook de orzo volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en spoel onder koud water. Laat goed uitlekken. Meng de ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout en peper. Schep de helft van de dressing door de orzo. Leg de orzo op een grote schaal. Verdeel er de tomaten, komkommer, olijven en sjalot over. Meng een beetje. Verdeel er de basilicum over. Serveer met de rest van de dressing.

Tips
• Scheur wat grove stukken mozzarella en verdeel over de salade.
• Bak een plak zwaardvis of blauwvintonijn en verdeel over de salade.

null Beeld

Vietnamese salade met rijstvermicelli

Lunchgerecht

Voor 4 personen:

• 75 ml rijstazijn

• 3 el dunne honing

• 1½ el vissaus

• 1 tl gedroogde chilipepervlokken

• 2 sjalotjes, gehalveerd en zeer dun gesneden

• 2 teentjes knoflook, geperst

• 125 g dunne rijstnoedels

• 300 g wortel, julienne gesneden

• 200 g komkommer, julienne gesneden

• 1 bosje radijsjes, in plakjes

• 10 g munt, blaadjes

• 10 g Thaise basilicum, blaadjes

• 5 g koriander, blaadjes

• 2 el zonnebloemolie

• 100 g cashewnoten of pinda’s, ongezouten

Bereidingstijd: 25 min.

Kcal: 457 p.p.

Doe rijstazijn, honing, vissaus, chilipeper, sjalotjes en knoflook in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 min. zachtjes trekken (dit is de dressing). Bereid in de tussentijd de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en leg op een grote schaal. Verdeel er de wortel, komkommer, radijs en verse kruiden over. Meng de dressing met de zonnebloemolie en sprenkel over de groenten. Schep alles goed om. Bestrooi met de noten.

Tips
• Laat de radijsjes weg. Bak grote garnalen of biefstuk en verdeel die over de salade
• Laat de noten weg. Bak stukken tofu knapperig en verdeel die over de salade.

  • Styling Hanna van den Bos Fotografie Sigurd Kranendonk Receptuur Ans de Vree
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden