PREMIUMRecept

(Air)fried chicken met zilt-zoete hoisinsaus

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Airfried chicken! Echt knapperig én een tikkie gezonder door de vetarme bereiding (lang leve de Airfryer). Net zo verslavend als het gefrituurde vette origineel, als je het mij vraagt.

Yvette Van BovenEric van Lokven

Voor 4 personen:

• 250 ml karnemelk
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 8 kippendijen, zonder bot
• 300 g zilvervliesrijst
• 200 g aspergebroccoli / bimi
• 2 tenen knoflook, fijngeraspt
• 1 stukje gember, zo groot als een duim, fijngeraspt
• 6 el sojasaus
• 4 el hoisinsaus (Aziatisch schap supermarkt)
• 4 el (rijst)azijn
• 1 el sesamolie
• 100 g cornflakes
• 50 g bloem
• 1 tl kerriepoeder
• 1 tl komijnpoeder
• 2 el zonnebloemolie
• 6 stengels bosui, in dunne ringen
• een stuk rettich, vuistdik, geschild en in dunne schijfjes
• 1 el sesamzaadjes, geroosterd
• 15 g verse ­koriander, grof gehakt

Bereidingstijd (incl. marineren): 55 min. Kcal.: 440 p.p.

Meng de karnemelk met een royale hoeveelheid zeezout en zwarte peper in een grote kom. Laat de kippendijen hierin minimaal 30 min. afgedekt in de koelkast marineren.

Kook de rijst volgende de aanwijzingen op de verpakking. Stoom de bimi boven op de rijst de laatste 10 minuten mee.

Verwarm de knoflook, gember, sojasaus, hoisinsaus, azijn en sesamolie in een steelpannetje op laag vuur. Voeg een druppel water toe als de saus te dik is. Draai het vuur uit.

Rol de cornflakes in een grote afgesloten diepvrieszak met een deegroller tot grof poeder. Doe de bloem, kerrie- en komijnpoeder, zout en peper erbij, sluit de zak weer en schud tot alles goed is ­gemengd. Giet de droge mix in een grote ondiepe kom. Til elk stuk kip met een tang of vork uit de karnemelk, haal ze door het cornflakesmengsel, druk goed aan zodat kip helemaal is bedekt.

Verwarm de airfryer voor op 200 ˚C. Leg 4 stukken kip in de mand van de airfryer en ­bestrijk licht met olie. Bak in 12 min. krokant en gaar. Houd warm op een bord onder een deksel en bak de ­andere 4. Of ga vast aan tafel en bak de rest terwijl je eet.

Vul 4 voorverwarmde kommen met de rijst, leg de kip en de bimi erop. Druppel wat hoisinsaus op de krokante kip. Top de schaaltjes af met bosui, rettich, sesamzaadjes en lekker veel koriander. Serveer met de overige saus.

Fotografie: Eric van Lokven. | Styling: Ingrid van Kuringen. | Foodstyling: Yvonne Jimmink. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | Met dank aan: Philips. | M.m.v.: H&M Home, de Bijenkorf, Dok Cookware, Casa

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden