Bavette op de barbecue: zó bereid je dat het beste Beeld Getty Images/iStockphoto
Bavette op de barbecue: zó bereid je dat het besteBeeld Getty Images/iStockphoto

Bavette op de barbecue: zó bereid je dat het beste

Een keer iets anders dan een worstje of een burger van de grill? Wij leggen je uit hoe je bavette het beste kunt bereiden op de barbecue.

ETEN & DRINKEN

Bavette is een mooi stukje vlees, dat je helaas op de barbecue makkelijk kunt verpesten. Maar als je het op de juiste manier bereidt, is het ongelooflijk lekker.

Wat is bavette?

Bavette is een lang stuk vlees van de koe. Het is het deel tussen de billen en de borst in de flank van de koe. Een bavette is meestal tussen de 35 en 45 cm lang. In verschillende landen zul je een andere benaming voor bavette op de menukaart vinden. Zo noemen ze het in Amerika ‘flank steak’, in Engeland ‘London broil’ en in Australië ‘jiffie steak’. Goed om te weten: bavette is heel mager vlees. Als je niet zo dol bent op het vet van bijvoorbeeld een entrecote, dan is bavette wat voor jou.

Hoe bereid je bavette op de barbecue?

Bavette bereiden op de barbecue kan op twee verschillende manieren. Zo kun je het vlees direct grillen op hoge temperatuur. Dit kun je het beste doen met dunne stukken. Maar je kunt het vlees ook rustig laten opwarmen tot zo’n 45-48°C. Daarna grill je het snel af. Volgens de experts van BBQ-helden is dat de beste manier voor de dikkere delen bavette. Hierdoor wordt het vlees, dat van nature niet zo mals is, een stuk malser. Zij tippen ook om er tijdens het opwarmen een blokje rookhout bij te gooien, voor de ultieme rooksmaak. Bavette is het lekkerst als het rare tot medium rare is, als je het verder gaart, wordt het te taai.

Marineren

Door de grove structuur is het vlees heel geschikt om te marineren. Het wordt er ook meteen malser van. Bij bavette is een zure marinade een aanrader, de smaken passen perfect bij elkaar en het zuur zorgt ook voor extra malsheid. Ga je hier niet voor? Dan kun je de bavette insmeren met bijvoorbeeld een kruidenolie, alleen peper en zout gebruiken of gewoon zo laten.

Snelle stappen:

1. Smeer de bavette in met een dun laagje olie, zodat het vlees niet aan het rooster blijft plakken.

2. Warm je barbecue op tot 120°C. Leg de bavette op het deel dat niet boven de kolen hangt.

3. Grill de bavette tot de kerntemperatuur van 45-48°C is bereikt.

4. Grill het nog even kort boven de hete kolen voor een mooie kleur.

5. Leg de bavette afgedekt in een schaal met aluminiumfolie en laat ’m 10 minuten rusten.

Eet smakelijk!

Geen aanmaakblokjes voor de barbecue? Dit is de oplossing:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: BBQ-helden, Ohmyfoodness.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden