PREMIUMRecept

Bietenfalafel met hummus & snelle pickles

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Deze knapperige balletjes worden meestal gemaakt van kikkererwten, maar je kunt falafel ook maken van witte bonen en er zelfs biet aan toevoegen. Kortom: laat je inspireren!

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Een heerlijk bijgerecht! Ik maakte deze in de oven, maar je kunt ze ook in hete olie bakken.

Voor 6 personen falafel
• 250 g gedroogde kikkererwten
• 1 kleine rauwe rode biet, geschild en in stukken
• 1 rode ui, in stukken
• 2 tenen knoflook
• ½ el komijnzaad
• ½ tl zeezout
• 1 tl bakpoeder
• 2 el bloem

Snelle pickles
• 150 ml rijstazijn of wittewijnazijn
• 11/2 el suiker
• 2 tl zeezout
• 300 g dungesneden groente, zoals meiraapjes, wortel of komkommer

Hummus
• 400 g kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt
• 4 el witte tahin
• 1 teen knoflook
• ½ citroen, sap
• 1 tl zeezout
• 1-2 el ijskoud water

Verder nodig
• 3 el zonnebloem- of arachideolie
• Warme pita’s, voor erbij

Bereidingstijd: 25 min. Wachttijd: 8 uur Kcal: 350 p.p.

Zo maak je bietenfalafel:

Laat de kikkererwten in een kom ruim water ten minste 8 uur weken. Giet af, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.

Snijd de 2e rode ui in dunne halve ringen. Giet de wittewijnazijn erover en laat staan tot gebruik.

Meng de yoghurt met de munt en breng op smaak met zout en peper.

Maal in een keukenmachine alle ingrediënten voor de falafel tot grove puree en breng op smaak met peper.

Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C.

Maak met natte handen van het kikkererwtenmengsel balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een bord.

Bak de falafel in de hete olie in porties in 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Besmeer de Libanese broden royaal met muntyoghurt. Leg er falafel, wat rode ui en plakjes komkommer op, vouw de zijkanten van het brood naar binnen en rol het stevig op. Serveer meteen.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Ajda Mehmet. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Dille & Kamille, Eland & van der Helst, Het Keramiekkantoor, Sjakies, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden