PREMIUM

Bijgerecht kerst: fris stamppotje met selderijchips

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

De knapperige selderijchips bij de romige stamppot maken het helemaal af.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Stamp
• 1/2 knolselderij, schoon en in blokjes
• 2 blaadjes laurier
• 1 kg aardappels, in stukjes
• 1 struik bleekselderij, in fijne boogjes, bewaar het blad
• 25 g boter + 50 g
• 1 teentje knoflook, fijngehakt
•2 tl verse tijmblaadjes, plus extra als garnering
• zeezout en versgemalen peper
• 3 el slagroom

Chips
• 40 g bladselderij
• 1 el olijfolie

Verder nodig
• ingevette ovenschaal

Voorbereiden: 45 min. Bereiden: 20 min. Kcal: 360 p.p. (bij 6 personen)

Voorbereiden: Breng de blokjes knolselderij in een ruime pan gezouten water aan de kook en voeg de laurier toe.
Voeg na 15 min. de aardappels toe en kook nog 20 min. tot knolselderij en aardappels even zacht zijn. Giet af en laat goed uitdampen in een vergiet.
Breng de bleekselderij aan de kook in een andere pan gezouten water en kook 5 min.
Giet af en laat uitlekken in een zeef.
Smelt 25 g boter in een hapjespan en roerbak hierin de voorgekookte ­boogjes bleekselderij 5 min. op hoog vuur tot ze bijna gaan bruinen.
Schep de knoflook en de tijm erdoor en fruit 1 min. mee.
Breng op smaak met zout en peper.
Stamp knolselderij en aardappel in een kom tot grove puree.
Schep de boogjes en het bewaarde blad van de bleekselderij erdoor en spatel ten slotte de room erdoor tot je een smeuïge stamppot hebt.
Breng de stamp op smaak met zout en peper en garneer met tijm. Schep alles in de ingevette ovenschaal en bewaar afgedekt met alufolie tot gebruik.
Verwarm voor de chips de oven voor op 180 °C.
Pluk de blaadjes van de selderij en meng ze met 1 el olijfolie en een snuf zout op een bakplaat bekleed met ­bakpapier.
Bak ze onder een wakend oog 10 min. en keer regelmatig. Ze moeten krokant zijn, en niet verbranden. Bewaar op een vel keukenpapier.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verdeel een paar klontjes boter over de stamppot, dek weer af met de folie en verwarm de stamp 20 min. tot hij goed heet is. Haal de laatste 5 min. de folie eraf zodat hij een lekker kleurtjes krijgt.
Verdeel over 6 kommen en garneer met selderijchips.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden