PREMIUM

Bijgerecht kerst: gekaramelliseerde witlof met gemarineerde ui, roquefort & linzen

Gekaramelliseerde witlof Beeld Eric van Lokven
Gekaramelliseerde witlofBeeld Eric van Lokven

Pak de opscheplepel er maar bij: deze schotel met gekaramelliseerde witlof, gemarineerde ui, roquefort en linzen is een echte kersttopper.

Bart StuartEric van Lokven

Voor 4 personen:

Gemarineerde uien:
• 2 kleine rode uien
• flinke snuf zout
• 3 el rodewijnazijn
• snuf suiker
• 100 ml kokend water
• 50 g granaatappelpitjes

Witlof:
• 4 stronkjes witlof
• 30 g boter
• 2 el olijfolie
• peper

Linzensalade:
• 200 g linzen, uitgelekt
• 1 tl pittige mosterd
• 5 takjes dille, fijngeknipt
• 3 takjes oregano, alleen de blaadjes
• 50 g gemengde sla (bijv. spinazie, waterkers en romaine )
• 100 g roquefort, bevroren

Bereidingstijd: 30 min.

Zo maak je de gekaramelliseerde witlof:

Pel de rode uien en snijd ze in dunne ringen met een scherp mes of een mandoline. Bestrooi de uienringen met zout. Meng in een flinke kom de rodewijnazijn met de suiker en het kokende water tot de suiker is opgelost. Leg dan de uien erin. Dek af en laat 30 min. marineren. Leg dan de ­granaatappelpitjes erop en zet koel weg tot gebruik.

Leg de roquefort 30 min. in de vriezer, dan kun je er straks mooie dunne plakjes van snijden.

Halveer de stronkjes witlof in de lengte. Verwarm een flinke koekenpan en smelt hierin de boter met de olijfolie. Leg de witlof met de snijkant naar beneden in het hete vet en laat op halfhoog vuur rustig bruin worden. Schud de pan een paar keer zodat de witlof niet aanbakt. Het karamelliseren duurt zeker 15 min.. Neem de witlof uit de pan, laat afkoelen tot handwarm en bestrooi met peper.

Meng de linzen met de mosterd en de kruiden. Hussel dan om met de blaadjes sla en schep de salade op een grote schaal. Snijd de bevroren roquefort in heel dunne schilfers. Verdeel de witlof en wat plukjes ui op de salade en garneer met de roquefort. Geef de rest van de gemarineerde ui erbij.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Bart Stuart

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden