PREMIUM

Bijgerecht kerst: gestoofde prei met noten & olijven

Gestoofde prei Beeld Eric van Lokven
Gestoofde preiBeeld Eric van Lokven

Deze groenteschotel met gestoofde prei, noten en olijven is de perfecte side dish met kerst.

Bart StuartEric van Lokven

Voor 4 personen:

Gestoofde prei:
• 4 preien
• 25 g boter
• 200 ml groentebouillon
• 1 el olijfolie
• sap van ½ citroen
• 75 g gemengde noten
• 40 g groene olijven
• snuf gerookte paprikapoeder
• 2 el basilicumcress

Extra:
• flinke hapjespan

Bereidingstijd: 35 min.

Zo maak je de gestoofde prei:

Snijd de donkergroene delen en het onderkantje van de preien. Kerf het lichtgroene deel tot halverwege het witte deel in de lengte in, houd de preien onder de kraan en spoel eventueel zand weg. Verwarm de boter met de bouillon in de ­hapjespan. Leg de preien erin, breng aan de kook en dek af met een deksel. Laat 20 min. zacht stoven tot de bouillon ­bijna verdampt en de prei zacht is. Voeg een scheutje olijfolie en het citroensap toe en laat afkoelen. Rooster de noten kort in een droge, hete koekenpan tot ze geuren. Hak ze dan grof op een snijplank. Hak ook de olijven grof en meng ze met de noten, het gerookte paprikapoeder, zout en peper naar smaak. Leg de lauwe prei met de jus op een flinke schaal, bestrooi met het noten-olijvenmengsel en knip de cress erover.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Bart Stuart

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden