PREMIUM
Bijgerecht kerst: lekker lichte koolrabi-gratin
Een mooie gratin maakt elk kerstmenu compleet. Deze van koolrabi is iets lichter dan aardappelgratin.
Gratin
• 1 kg koolrabi, geschild
• 2 el boter
• 2 teentjes knoflook, in schijfjes
• 1 el tijmblaadjes, gehakt
• snuf (hete) paprikapoeder
• 1 tl karwijzaadjes
• zout en peper uit de molen naar smaak
• 2 eieren
• 250 ml slagroom
• 200 g oude kaas, geraspt
Voorbereiden: 30 min. Bereiden: 40 min. Kcal: 450 p.p. (bij 6 personen)
Voorbereiden: Schaaf de koolrabi in heel dunne plakken met de hand, de schaaf of in de keukenmachine.
Verhit de boter in een grote, zware koekenpan op middelhoog vuur en roerbak koolrabi, knoflook, tijm, paprikapoeder en karwij 10 min.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet een ovenschaal in.
Klop de eieren met de room los in een kom en voeg twee derde van de geraspte kaas toe.
Schep het koolrabimengsel uit de pan door de eierroom.
Doe alles over in de ovenschaal, verdeel goed zodat het er gelijkmatig in ligt, en bestrooi met de rest van de kaas.
Bewaar tot gebruik in de koelkast (maximaal een paar uur), of ga door met de bereiding.
Bereiden: Laat de gratin in circa 30 min. op kamertemperatuur komen als hij uit de koelkast komt.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de gratin in circa 40 min. mooi gaar.
Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home