PREMIUM

Bijgerecht kerst: witlof-waldorf uit de oven is een nieuwe klasssieker

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Een warm bijgerecht met de smaken van een klassieke waldorfsalade: fris, iets bitter en knapperig.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Witlofsalade
• 6 stronkjes witlof, kontje eraf
• 2 grannysmithappels, geschild en in 8 partjes
• 1/2 tros rode pitloze druiven
• 50 g walnoten, grof gehakt
• 1 tl korianderzaad

Saus
• 2 tenen knoflook, geraspt
• 3 el appelazijn
• 6 el walnootolie of lekkere olijfolie
• zeezout en zwarte peper
• 75 g crème fraîche
• rasp van 1 citroen
• sap van ½ citroen
• 50 g roquefort, verbrokkeld

Verder nodig
• ingevette ovenschaal

Voorbereiden: 20 min. Bereiden: 35 min. Kcal: 320 p.p. (bij 6 personen)

Voorbereiden: Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en blancheer de stronkjes witlof 5 min.
Schep de witlof met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een schone, geurloze theedoek. Halveer ze als ze iets zijn afgekoeld.
Leg de witlof in de met olie ingevette ovenschaal en schik de partjes appel en de druiven ertussen.
Klop alle ingrediënten voor de saus door elkaar en zet opzij.
Rooster in een droge koekenpan de walnoten met het korianderzaad knapperig en zet opzij tot gebruik.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Overgiet de witlof in de ovenschaal met de saus en bak circa 35 min. tot de witlof gaar is en de saus goudbruin wordt.
Bestrooi met de krokante noten en het korianderzaad.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden